Svar: Portionsstørrelser og mellemmåltider
Kære Mor
Det er helt passende med de fire flasker i døgnet og de ligger meget fint tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Når din datter bliver 8-9 måneder vil det være rigtig godt at skære ned til kun 3 flasker i døgnet og de kan ligge inden middagslur, aften og en gang i løbet af natten eller de kan forsvinde helt fra dagen og ligge aften, sen aften og tidlig morgen. Det afhænger helt af, hvad der fungerer bedst.
I 10 måneders alderen vil 2 flasker ofte være nok (400ml) det dækker hendes behov for jern til hun er 1 år. De to flasker vil ofte ligge aften og sen aften eller aften og en gang i løbet af natten, ofte meget tidlig morgen f.eks. kl 04. Det er således flaskerne om dagen der forsvinder helt og erstattes af mere rigtig mad, samt vand af kop.
Din datter lyder til at spise meget fint og hendes appetit må gerne svinge, så hun nogle gange kun spiser ½ dl. og andre gange spiser 1½. Det gør ikke noget. Det er netop derfor det er vigtigt at hun får små hyppige måltider, fordi hendes energi behov så dækkes hen over dagen og spiser hun ikke så meget til det ene måltid, så spiser hun nok lidt mere til det næste og omvendt :)
En normal portion ligger mellem 1-2 dl. men det er vigtigt at hun også stadig drikker sin mælk, når den tilbydes og det er i princippet bedre at give hende 1 dl. grød eller mos og hun så drikker sin flaske, end at give hende 2 dl. grød ...
... eller mos og flasken efterfølgende afvises.
Mængden af rugbrød varierer også - det lyder dog meget fint, hvis hun kan spise ½ rundtenom og derudover suppleres med grøntsagsmos. Igen må hun så spise et sted mellem ½-1½ dl. mos alt efter hvad hun viser behov for.
Mellemmåltider kan være frugt, det kan være frugtmos, frisk frugt i hånden, det kan også være bær (friske eller mos), det kan også være små bidder af en bolle med lidt smør, smøreost eller andet smørbart pålæg. Tykmælk og lignende anbefales først i større mængder efter 9 måneders alderen, men du kan give lidt grød - flerkornsgrød, mysligrød eller lignende.
Ost må hun gerne få, det kan indgå i madlavningen, du kan også prøve at give hende en ostestang at gumle lidt på - men hold øje med hende, så hun ikke får det galt i halsen. Hun må også gerne få en lille bid ost ind i munden, at gumle på, ligesom du giver hende små bidder af brød. De fleste børn vil være 8-9 måneder inden de rigtigt begynder at kunne tygge.
Du kan købe babymos, som kan bruges, når I er på tur. Det kan være praktisk at tage lidt med på glas eller i plastbægre, som det også laves i. Du kan også smøre en lille madpakke og tage lidt rugbrødshapsere og lignende med hjemmefra, når hun nu er glad for dette. Også frugtbåde hun selv kan sidde med, kan fint medbringes hjemmefra.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Kravlegård - køb af kravlegård
Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.
En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.
I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...
Barselsbesøg
I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.
Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.