Svar: Vil ikke åbne munden for skeen
Kære Livas mor
Det er for det første rigtig vigtigt at du ikke erstatter et manglende måltid med en flaske mælk, for så har Liva ingen appetit og lyst til maden næste gang, hun reelt har brug for den.
Du fortæller at hun får 400ml vælling dagligt og at du derudover er begyndt at øge hendes indtag af mme ... det er fint. Jeg kan dog ikke ud af dit brev tyde om du også stadig ammer og hvor meget flaske og bryst hun reelt får.
Derfor vil jeg her sende dig en plan for dagen, som den bør se ud til Liva nu:
Tidlig morgen 05: Ammes eller flaske og sover videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frisk frugt i hånden, frugtmos, små bidder af en bolle med smør, ost. Vand af kop.
Formiddagslur - puttes uden at få mælk først
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur kl. 13-13.30. Tidspunktet varierer efter hvor lang en formiddagslur hun tager
Eftermiddag 16: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. Det kan være ris med lidt sovs, indmaden af en frikadelle, lidt laks fra ovnen. Tilbydes igen brødskorper, agurk, en kartoffelbåd, et stykke blomkål eller lignende at sidde med selv, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl. 19.30-20
Sen aften 24: ...
... Flaske
Som du kan se indgår der fire flasker dagligt i denne plan og dette er nok til at sikre hendes behov. Du kan give hende vælling to gange dagligt som nu og derudover 2 flasker med mme, du kan også amme i stedet for at give flaske - men fire antal flasker eller amninger i døgnet er passende.
Derudover gives skemad konsekvent når hun vågner af en lur og mælk kun inden middagsluren og inden hun puttes til natten. På den måde kommer mælk ikke til at fylde for meget.
Jeg vil også anbefale at du giver din datter mad i hånden, som hun selv kan sidde med, gumle på, opbløde med spyt. Det at sidde med noget selv, vil give hende mundmotorisk styrke, hun vil få fornemmelsen af hvor langt tilbage i munden maden kan komme før brækrefleksen udløses. Samtidig vil det vise hende at det nu er spisetid, hun bliver opmærksom på hvad der skal ske og det vil være rigtig godt at starte med lidt i hånden og du så følger efter med skemaden.
Det vil også være rigtig fint at du forsøger at give hende små bitte hapsere, som hun kan sutte og gumle lidt på. Det skal gives ind i mundvigene, så hun tygger sammen på det med det samme. Det kan være små bidder af en bolle med lidt smør på, eller det kan være indmaden af en frikadelle.
Sørg også for at maden hun tilbydes smager af noget. Tag udgangspunkt i jeres mad, giv hende gerne sovs og lad hende få fornemmelsen af at hun spiser det samme som I andre :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Rød numse
De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.
For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.
Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!
Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)
Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.