Annonce

Annonce

Svar: Hvordan lærer barnet at spise?


24. januar 2011

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mette

Sygdom kan desværre ødelægge alle gode vaner og man må indstille sig på at det godt kan kræve en lidt ekstra indsats at få de tidligere gode vaner igang igen, når børn har været syge ... Det gælder både i forhold til mad og i forhold til søvn :)

Børn lærer at spise selv ved at spejle sig i deres forældre og ved at få lov til at prøve. Det starter allerede, når man begynder at give mad i hånden, ristede rugbrødsbjælker osv. og det er vigtigt at udnytte børns naturlige lyst til at putte i munden og netop undersøge med munden.

Jeres datter spiser bedst med fingene og kan også spise med en gaffel. Hun er for lille til at spise med ske og skal naturligt mades af jer, når hun skal have grød og mos.

Når I giver hende mad, så skal I give hende en ske eller gaffel i sin egen hånd, så hun kan spejle sig i jer, de bevægelser i gør, selv forsøge at komme gaflen ned i maden, føre den til munden osv. ligesom I gør. I skal naturligvis hjælpe hende lidt på vej i starten, men hun lærer det ved at efterligne jer og jeres bevægelser.

Det er helt naturligt at maden kan virke uoverskuelig, hvis der ligger for meget på tallerkenen og derfor er det fint at servere ganske få hapsere af gangen. Det er her vigtigt at I appellerer til lysten til at spise selv, ved at servere noget forskelligt, så hun fanges af farver, facon og så hendes nysgerrighed pirres. Med den alder hun har, må hun få stort set alt og det er kun fantasien der sætter grænser.

Brug gerne en ...


Annonce

... ensfarvet tallerken inddelt i rum, så hun ikke forstyrres af farvestrålende tegninger på tallerkenen, men så det netop er maden der er interessant. Kom små madhapsere i hvert rum og lad hende selv spise det, som hun synes er interessant. Det kan være hapsere af brød, kogte pastaskruer, kogte grøntsager som ærter, majs, gulerod, blomkål, broccoli, stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle), fiskefilet, laks, pølse, farsbrød, hamburgerryg osv. ligesom der også godt må være lidt sovs at dyppe maden i, det kan også gøre den mere interessant.

I kan mose kartofler med sovs og give hende dette med ske eller gaffel og så kan hun selv spise frikadellen med fingrene. Prøv på den måde at kombinere at Hun spiser selv og at I hjælper.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Motiver hende ved at sige, hvad I gerne vil have "mmm, mam mam, smager godt, ind i munden skat, mmm dejlig mad, ind i munden" osv. så hun hører, hvad det er hun skal.

Hendes lyst til mad afhænger naturligvis også af hvor meget mælk hun får og det er vigtigt at I får skåret mælkeindtaget ned. Hun bør ikke få mere end 2 flasker (eller amninger) dagligt og de bør ikke gives om dagen, men aften og sen aften. Mælken sen aften skal stille og roligt trappes helt ud, så hun i løbet af den næste måned kun får en flaske (eller amning) i døgnet og den trappes så også ud. Flaskerne om dagen skal faktisk være slut, netop for at hun får plads og appetit til mere sufficient mad.

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.

Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...

Læs mere i Babylex

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce