Svar: Dagpleje, hvad er bedst for mit barn?
Kære Lene
Det er jo altid en individuel beslutning, hvad der er bedst, altså om man skal have sit barn hjemme eller i institution/dagpleje. Nogle mødre er jo ikke til 'yngelpleje' og nyder at kunne starte på arbejde igen og har mere overskud til deres barn, når de så er sammen, hvor andre mødre synes det er forfærdeligt at skulle aflevere sit barn og ville ønske at de kunne være hjemme i årevis.
For de fleste er en løsning, som du beskriver, hvor man arbejder på deltid, nok det rareste for alle parter. Man kan dog sige at det er begrænset, hvor meget glæde et lille barn har af at være ude blandt andre. Oftest er det første omkring 2 års alderen at børn har bruge for 'legekammerater' og begynder at lege sociallege, indtil da leger de ved siden af hinanden, men kan godt have glæde af at se og opleve hinanden.
Hvis du har mulighed for at gå på nedsat tid og samtidig kan kombinere det med at uddanne dig, så du nogle dage har halve dage og andre dage måske har helt fri, så vil det jo være rigtig godt. På den måde vil din søn have både den tætte kontakt til dig, men også muligheden for at være ud og opleve andre ting og glæden ved de andre børn.
Det er ofte sådan at man skal betale fuld takst, selvom barnet er i institutionen halv tid. Det er dog de enkelte kommuner, som bestemmer dette og derfor må du tage kontakt til kommunen (pladsanvisningen) og høre hvordan reglerne er hvor du bor.
Fordelen ved at have sit barn i institution er at der er uddannet personale og at barnet altid bliver afleveret det samme sted, selv om en af pædagogerne er syge. Fordelen ...
... ved dagpleje er at der er færre børn. Ofte har den enkelte dagplejer 3-5 børn. Det er altid en smagssag, hvad man synes bedst om. Der findes dagplejere som er fantastiske og det kan være guld at være et sådan sted, på samme måde som der findes forrygende pædagoger og ledere af instituioner. Andre gange går det bare slet ikke som man havde håbet.
Der findes naturligvis også gode private dagplejere, men man bør nok altid overveje, hvorfor vedkommende arbejder privat og ikke i kommunalt regi. Har vedkommende måske søgt om at blive dagplejer og har fået afslag og i givet fald hvorfor. Det kan også bare være en bedstemor, som er sød og rar og gerne vil passe et lille barn. Hvis det drejer sig om få timer om ugen, så er det fint med en 'reserve bedste', men umiddelbart, så har din søn dog behov for pasning nogle timer hver dag og her synes jeg du skal vælge enten dagpleje eller institution.
I begyndelsen når din søn skal passes ude, så vil det ofte være en god idé at han kommer hver dag, men så bliver hentet tidligt. Når han er 'kørt ind' og kender rutinen, dagligdagen, vil det ofte være en god idé at han så måske er lidt længere i institutionen nogle dage og andre dage kan have fri og være hjemme hos dig. Det passer du ind som det bedst passer.
Din søns behov for at putte hos dig, bliver han nok ved med at have langt frem i tiden:o) Det er trygt og dejligt. Men du må regne med at når han begynder at blive passet ude, så vil der være nogle andre rutiner, som han lærer at kende og finde ro og tryghed ved.
Fortsat held og lykke både med ham og alle dine planer.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!