Svar: Hvordan styrke selvværdet
Kære JM
Tak for dit brev og dine meget fine tanker, du har allerede gjort dig en masse fine overvejelser og du er rigtig godt igang med at hjælpe din datter :)
Det første som slår mig, når jeg læser dit brev, er at din datter måske har problemer med sanseintegration, præcis som jeg så længere ned i brevet kan se at du også selv har overvejet og læst om - og jeg tænker at netop det at hun motorisk ikke virker så stærk, bekræfter dette. Sanseintegrations-øvelser handler netop ofte om at udfordre barnet motorisk, lade dem gynge, klatre, hopper, kravle under, op og over osv. og jeg er bestemt ikke enig i, at man bare skal sige at "hun er så sprogligt lagt fremme, at det ikke betyder noget"...
Jeg synes det kan være ganske udmærket, at du hjælper din datter netop ved at få nogle øvelser til hende og der er flere ergoterapeuter rundt om i landet som tilbyder dette i privat regi.
Med hensyn til selvværd og selvtillid, så er der, som du er inde på, stor forskel på disse ting og forskellighederne kan kort beskrives sådan:
1. Selvtillid handler om tillid til sine evner. Selvværd hander om oplevelsen af at have værdi.
2. Selvtillid handler om at gøre. Selvværd handler om at være.
3. Selvtillid handler om noget vi kan. Selvværd handler om noget vi er.
4. Selvtillid hander om tillid til sine færdigheder. Selvværd handler om at værdsætte sine egenskaber.
Dette kan du læse meget mere om i bogen "Glade børn med højt selvværd - en forældreguide". Den er skrevet af Dan Svarre, der er psykolog og den er udgivet på Politikens Forlag. Du finder den i min bogguide under 'mobning og selvværd'.
Jeg er ikke helt enig i at man ikke må rose børn og kun må rose processen. Jeg kan sagtens se pointen i dette og er helt enig i at det er super ofte at rose det der ligger ...
... bag, lysten, glæden, farverne barnet har valgt at bruge osv. Men der er også noget enormt bekræftende i den umiddelbare begejstring og det er vigtigt at vi som forældre også nogle gange bare siger "Nej, hvor er den FLOT!" eller lignende. Den begejstring har barnet naturligt også brug for og det erstattes ikke af "det er nogle flotte farver du har valgt, hvordan kan det være at du har valgt de røde og orange farver?" eller lignende :)
Selvværd skabes ved at du anerkender din datter og fortæller hende og viser hende, at hun er noget særligt og at ingen kan tage hendes plads. At hun er nødvendig, at det er dejligt at være sammen med hende, at du er glad for hende.
Selvværd skabes også af at du gør ting sammen med hende, så hun kan mærke at du sætter pris på netop at være sammen med hende, at det I to har sammen er dejligt og godt og ikke kan erstattes af andet. Det kan være det at gå til noget sammen, være i svømmehallen osv. som du allerede gør, det kan også være små ritualer hvor I sidder sammen i sofaen og læser bøger, synger sammen, når I kører i bilen eller det kan være de praktiske gøremål i hjemmet. Det kan være at hun hjælper med til at dække bord, lave mad osv. Det er vigtigt for hende at føle at hun har en plads og at du sætter pris på at hun hjælper dig.
At styrke hende motorisk vil give hende større selvtillid og hun vil turde lege mere med de andre. Det er også sådan at motorisk stærke børn ofte er populære børn. De fleste vil gerne lege med dem der er gode til at spille bold, cykle, klatre i træer osv. Og det igen - at mærke at de andre gerne vil lege med en, at de har lyst til at være sammen med en, styrker naturligt også ens følelse af at have værdi. Så på den måde hænger tingene jo sammen :)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
Viden om børn:
Erstatning - modermælk
Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.
Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...
Drikkevarer til børn
Små børn bør drikke mælk og vand.
½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.