Annonce

Annonce

Svar: Vågner om natten og vil ikke sove i egen seng


2. januar 2011

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maria

Det lyder som om at jeres datter er en meget tryghedssøgende lille pige. Hun falder fint i søvn, har stor glæde af sit putteritual, og forbinder det at sove med noget rart. Men hun vågner i løbet af natten, er ked af det og det eneste som hjælper er at komme ind til jer - kommer hun det, får hun den nærhed hun søger, så sover hun trygt og godt videre.

Jeres datter er stadig så lille at hun ikke forstår, hvor I er, når hun ikke kan se jer og selvom du siger at det har stået på længe, så tænker jeg, at hun lige nu har en alder, hvor hun naturligt ofte vil blive mere tryghedsøgende, kan virke lidt mere klyngene og ekstra glad for sin mor.

Det handler om at hun begynder at gå og bevæge sig mere og mere rundt i verden på egen hånd, verden opleves større og lidt mere usikker og derfor oplever man lidt samme reaktion hos børn i denne alder, som man gør hos børn i 8-10 måneders alderen, der begynder at kravle. Det er separationsfase jeg her tænker på og det kommer naturligt i perioder.

Når jeres datter ikke kan se jer, så bliver hun naturligt ked af det, hun kan ikke forholde sig til at I er i stuen og hun på værelset eller at I sover i et andet rum. Hun oplever bare at I ikke er der og føler sig forladt.

Det kan være en god idé at hjælpe hende med at få lidt mere forståelse for at I stadig er der, ved at lege f.eks. gemmeleg i løbet af dagen. Brug det også aktivt i hverdagen at tale højt, spørge efter hinanden "hvor mon far er, skal vi finde far?" eller ...


Annonce

... lignende, når du f.eks. går med hende i hånden eller har hende på armen, så hun for fornemmelsen for at selvom far ikke er inden for synsvidde, så kan man lede efter ham. Det kan hjælpe på hendes forståelse af at I stadig er der og give hende ro og gøre hende mere tryg. Bevidstheden omkring det kommer dog ofte først omkring 16 måneders alderen ...

Når jeres datter søger jer om natten, så kan I gøre det, at I lader hende komme ind til jer og når hun sover rigtig godt og I føler at pladsen er for trang i sengen, så flytter I hende tilbage i egen seng igen. Det har den fordel at I naturligt sover bedre, men det har også den store fordel, at hun begynder at falde i søvn og vågne op i sin egen seng. At hun således begynder at forbinde det at sove med at blive i sin seng hele natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hun vil sandsynligvis ikke have nogen erindring om at hun midt på natten har været omkring jeres seng, men vil blot sove videre og det kan derfor godt hjælpe at gøre sådan.

En anden mulighed er som I også har overvejet, at tage en madras ind på gulvet i hendes værelse, så hun ikke oplever at komme ud af værelset, men får en fornemmelse for at blive der. Nogle gange vil det være nødvendigt at I i starten tager hende over på madrassen og lader hende sove videre der - det er jo ofte netop nærheden og det at mærke jer at hun søger og ikke det at blive flyttet - men på sigt, kan I så forsøge at lulle hende videre i søvnen hvor hun allerede sover.

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søskende

Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:

- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...

Læs mere i Babylex

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce