Annonce

Annonce

Svar: Hvor meget grød og mos contra mælk?


19. december 2010

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mor

Jeg anbefaler at man giver mindre skemad af gangen, for netop på den måde stadig at sikre plads og lyst til mælk. Det er nemlig vigtigt at mælkebehovet stadig dækkes og behovet er stadig meget stort, det handler nemlig ikke kun om at sikre barnet mælk, men også om at sikre hende væske nok.

De fleste børn vil i 6 måneders alderen have brug for mellem 800-1000ml væske dagligt, hovedsageligt mælk og også lidt vand af kop. Derudover får de ekstra væske via grød og mos. Det vil normalt være passende med 5-6 flasker dagligt og det vil være naturligt at det især er på ydertidspunkterne at hun drikker mest. Men stadig skal flasken tilbydes i løbet af dagen og det er fornuftigt at køre en rytme, hvor hun får skemad når hun vågner af en lur, samt vand af kop sammen med sin mad. Og så tilbydes hun flaske inden hun så skal sove igen.

Det er bedre at give hende 3/4- 1 dl. grød og mos og hun så drikker lidt flaske efterfølgende, end at give hende 1½-2 dl grød og mos og hun så ikke vil have sin mælk. Det betyder også at det kan være bedre at give hende 1 dl. grød eller mos tre gange dagligt, fordi hun så også drikker sin mælk, end at give hende 1½ dl. 2 gange dagligt, selvom det mængdemæssigt giver det samme. Derudover vil det at give hende lidt mindre og flere måltider også gøre at hun får større variation af fødevarer og det er vigtigt for hendes trivsel, for at holde maven godt igang og også for forebyggelse af kræsenhed.

En plan for dagen til et barn på 6 måneder ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Lidt frugtmos, frisk ...


Annonce

... frugt i hånden at sutte på selv, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og stille og roligt begyndes med kød og fisk i mosen, man kan også hver anden dag give øllebrød, så rugbrødsmagen til frokost kommer ind der. Kan også tilbydes ristede rugbrødsbjælker at gumle på. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur kl. 13-13.30

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på, og får også ofte en flaske om eftermiddagen.

Powernappen springes ofte over i denne alder


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med lidt kød eller fisk i mosen, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften eller først på natten 23-01: Flaske x 1

Så små hyppige måltider er bedre en få og store måltider og det er meget fint, at du holder igen med skemaden selvom hun virker meget interesseret og til at kunne spise større mængder. Det er stadig vigtigt at hun får masser af mælk. Hvis hun gerne vil spise og nyder det, så suppler i stedet med agurk, ristede rugbrødsbjælker, frugtbåde osv. så hun får noget at gumle på og får øvet sig mundmotorisk :)

Uroen om natten hører alderen til. Hun får sig naturligt lagt i stillinger, som hun ikke selv mestrer at komme væk fra. Derfor har hun stadig brug for stillingsskift om natten :) Hun sparker også dyne af osv. og har brug for at du lægger dyne på hende igen og hjælper hende videre i søvnen. Disse opvågninger er dog ikke utryk for behov for flaske, hun må gerne sove 5-6 timer uden at få mælk nu :)

Rigtig meget held og lykke fortsat, rigtig glædelig jul:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hormonbehandling

Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.

Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...

Læs mere i Babylex

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce