Annonce

Annonce

Svar: Manglende lyst til maden


11. december 2010

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Nicoline

Flere ting kan spille ind på jeres datters manglende interesse for maden, måske er jeres datter ved at blive syg, har ondt i halsen, er forkølet, har irriterede slimhinder, ondt for tænder eller andet. I beskriver jo, at hun også har ændret humør, hun er pjevset, vil helst være på arm osv. og det tyder på at hun ikke er helt frisk ...

Der kan også være tale om at hun lige nu har lidt ekstra brug for jer og jeres hjælp. At hun er i separationsfasen, begynder at kravle og adskille sig motorisk mere og mere fra jer og for at kunne dette så søger hun jer naturligt ekstra. Man kan tale om en separation-gentilnærmelses-fase, hvor hun på den ene side vil selv, og på den anden side søger jer rigtig meget.

Det betyder i forhold til maden, at hun nogle gange vil selv, man andre gange nyder at få lov til bare at blive madet med ske, nyder at få lidt mere flaske og nyder, hvis hun kan få lov til at spise siddende på jeres skød i stedet for på sin stol.

Det er derfor en rigtig god idé at I forsøger at kombinere lysten til at ville selv med supplement på en ske, så I tager over og hjælper, når I kan mærke at det er svært for hende. Nogle måltider skal I helt naturligt bare hjælpe hende med, andre måltider skal I først hjælpe med, når hun viser behov derfor.

Mit forslag til en madplan lavet ud fra dine angive tider ser nu således ud:

Tidlig morgen 06-7: Lille flaske

Morgen/formiddag 8-9: Havregrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden at få flaske først

Frokost 11.30-12.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg og også gerne varm mad med grøntsager, fisk og kød som I forsøger med nu. Du kan også ...


Annonce

... supplere med godt kogte pastaskruer, rejer, muslinger, ½ hårdkogt æg, små stykker af indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle) eller lignende.

Flaske og puttes til middagslur ca 13.30-14 som nu

Eftermiddag 15.45: En lille portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler, frugtmos, ½ havregrynsbolle, ost, frugt, vand af kop.

Aften 17.30-18: Aftensmad som I andre spiser, det kan være godt med f.eks. pasta med kødsovs, lasagne, boller i karry, fiskefilet, laks fra ovnen, frikadeller, farsbrød og lignende. Retter med hakket kød, mild fisk, grøntsager og sovs er ofte et hit for børn. Udgangspunktet er altså den mad I andre naturligt også spiser til aften og til pigerne skal det så serveres moset eller i stykker, som de nu kan kapere det bedst :) Vand af kop.

Suppleres gerne med en godnatgrød som en del af putteritualet og så du sikrer at hun/de får mad nok


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flaske og puttes til natten 19.30 som nu

Sen aften 23: Evt lille flaske til hende, som har svært ved at indtage helt nok.

Prøv om du kan holde hendes indtag af mme på omkring 500ml samlet, så hun ikke får meget store mængder, men naturligt får den kalk, vitaminer, mineraler osv. som hun har brug for.

Maden hun spiser skal energiberiges ved at du tilsætter fedtstof og mælk i maden. Bruger fede fisk, giver kød, bruger sovs osv. Det er altsammen vigtigt for at hun tager godt nok på fortsat.

Mad i hånden - her er det næsten kun fantasien der sætter grænser. Tag udgangspunkt i den mad I spiser, hun må gerne sidde med kartoffelbåde, ½ frikadelle, kogte blomkål og broccolihoveder, pastaskruer osv. Prøv jer frem og se hvad hun/de viser interesse for og godt kan lide :)

Fortsat held og lykke og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce