Svar: Madplan og mængde
Kære Helene
En normalt portion ligger normalt mellem 1-2 dl mos/grød og det er vigtigt at mængden mætter barnet, men stadig ikke mætter så meget, at din datter fravælger amningen. Det er derfor bedre at give hende 1 dl. og hun så stadig vil ammes inden sin lur, end det er at give hende 2 dl. og hun så fravælger brystet.
Hendes mælkebehov er fortsat stort og det er også vigtigt at hun får væske nok. Hun vil ikke kunne drikke nok via en kop, selvom hun skal tilbydes vand af kop til alle måltider. Derfor vil 5-6 amninger i døgnet være nødvendigt i 6 måneders alderen og i 7 måneders alderen vil man normalt kunne trappe ned og amme 4 gange i døgnet. Det er her normalt formiddagsamningen der forsvinder først og også eftermiddagsamningen og i stedet erstattes med to små mellemmåltider.
Det betyder også at de fleste børn naturligt kun vil sove 5-6 timer om natten uden at få mælk, fordi de naturligt har brug for brystet omkring midnat for at få deres mælkebehov dækket og netop drikker mindre om dagen fordi de begynder at spise mere rigtig mad. De fire amninger som børn har brug for i 7 måneders alderen vil derfor ligge aften, sen aften, ...
... tidlig morgen og inden middagslur - bare så du ved, hvad du kan forvente fremover :)
Men lige nu ser en plan til et barn på 6 måneder således ud:
Tidlig morgen 7.30-8.00: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden at sutte på, vand af kop.
Ammes inden formiddagslur
Frokost 11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød og fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop
Ammes inden middagslur
Eftermiddag 16: Lidt frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop og ammes også ofte stadig om eftermiddagen
Powernapper evt. men ofte begynder den at kunne springes over i seks måneders alderen
Aften 18.00: Grøntsagsmos og igen begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres igen med lidt rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 24: Ammes fra begge bryster og sover derefter uden mælk til næste morgen tidlig
Jeg håber at ovenstående plan hjælper videre på vej og giver lidt idé om, hvad du kan forvente nu :)
Rigtig meget held og lykke og rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Madras til barneseng
Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.
Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder