Svar: Hjælp til mad og flaske - 7 mdr.
Kære Sus
Det er helt rigtigt, at bibeholde fire flasker i døgnet, når din datter er 7 måneder gammel. Det er netop nødvendigt for at sikre hende ikke bare mælk, men væske nok, for hun vil naturligt ikke kunne drikke nok væske af en kop.
De fire flasker ligger ofte bedst tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Det er altså flasken formiddag og eftermiddag der forsvinder først og erstattes af et mellemmåltid.
Samtidig vil det at fjerne flasken inden formiddagsluren være med til at lære jeres datter stille og roligt at sove uden at få flasken i munden og på sigt vil det putteritual som indføres her også kunne bruges på andre tidspunkter, hvor hun naturligt skal kunne sove uden at få mælk først :)
Mit forslag til en dagsplan til et barn på 7 måneder ser således ud:
Tidlig morgen: Flaske - det kan godt være kl. 03 som hos jer, det er helt okay.
Morgen 7: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 8.30-9: Frisk frugt, evt. frugtmos, og må også gerne få små bidder af en bolle som I giver hende nu :) Vand af kop.
Puttes til formiddagslur uden flaske først
Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, og må også meget gerne få rugbrødshapser med forskelligt pålæg, rester fra aftensmaden osv. som I allerede er begyndt på. Det lyder super! Mange børn er først klar til disse ting i 8 måneders alderen :) Vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca 13.30-14
Eftermiddag 16: en lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden (både af blommer, ferskner, mandarin, kiwi, nektariner), vand af kop.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, får mere og mere af ...
... jeres mad, ris med sovs, frikadelle (kød eller fiskedelle), laks, kogte stykker blomkål, broccoli, en kartoffelbåd eller lignende selv at sidde med. Vand af kop.
Flaske og puttes til natten
Sen aften 23-24: Flaske
Hvis hun trives bedre med at få to flasker i løbet af aftenen, så hun får flaske både før og efter bad, så er det også helt okay.
Nogle børn vil derefter have deres længste søvnstræk fra kl. ca 20 til 02/3 og sove igen, andre børn vil få flaske omkring kl. 20, igen kl. 24 og så have deres længste søvnstræk mellem 24 og 06 ... Men den rytme jeres datter har er fin og helt okay :)
Når jeres datter bliver 8-9 måneder gammel, så skærer man normalt ned til 3 flasker dagligt. Disse 3 flasker kan ligge aften, sen aften og tidlig morgen, så de altså forsvinder helt fra dagen. Eller de kan ligge inden middagslur, aften og en gang i løbet af natten. Hos jer kunne det godt lyde som om at sidstnævnte løsning ville passe bedst. Det vil sige bibeholde flasken inden hun skal sove til middags, give flaske igen omkring kl. 20 og så om natten mellem 02/03.
Du spørger om det er okay at give flaske, når hun efterspørger den og i princippet ja, - hvis hun har behov skal hun naturligvis have den. Men det er dog samtidig vigtigt at hun ikke drikker så meget mælk, at det tager pladsen og lysten op for anden og mere sufficient mad og derfor er det vigtigt at I forsøger at holde jer til de 4 flasker dagligt og sikrer hendes behov for væske derudover med vand af kop. Mæthed i øvrigt skabes via ekstra skemad og små bidder :)
Håber at ovenstående hjælper videre på vej, det lyder som om at I er inde i en rigtig god gænge lige nu :)
Rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Taktilsansen
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tak for hjælpen - det virker!!
Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.
Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!
Tusinde tak for din støtte.
Fra to nu langt mindre trætte forældre