Svar: Rundet 1 år
Kære Sussie
Tillykke med 1 års fødselsdagen :)
Sundhedsstyrelsen har den 27. maj 2010 udsendt nye retningslinjer vedr. D-vitamin til børn.
Det anbefales at alle børn 0-2 år får 10 mikrogram (400IE) D-vitamin dagligt. Dette gives til de mindste børn som dråber.
Børn kan fra ca. 1½ års alderen tilbydes en multitablet dagligt, som indeholder 10 mikrogram D-vitamin. Den vil dække barnets behov og barnet behøver ikke også at få d-dråber. En multitablet gives normalt tidligst fra 1½ års alderen på grund af risikoen for fejlsynkning, men knækker du vitaminpillen i kvarte eller knuser den, er det fint at give den her fra 1 års alderen.
Jern behøver du ikke fortsætte med, der vil også være lidt jern i en multivitamintablet og derudover skal jernbehovet dækkes via kosten.
De fleste børn vil kunne tygge brød med hele og grovere kerner omkring 1½ års alderen, men der sker ikke noget ved at du forsøger at give lidt grovere brødtyper nu. Prøv at variere det, så han nogle dage spiser samme type brød som du selv, og andre dage før lidt blødere brødtyper. Hvis han får for mange kerner, og ikke kan tygge dem godt nok, vil de komme hele igennem systemet og kan give lidt løs mave - men så ved du hvorfor han har det og kan så give ham ...
... mindre groft brød næste gang :)
Efter 1 års alderen må børn gerne få honning, ligesom de også kan begynde at få de lidt mere proteinholdige surmælksprodukter som f.eks. ymer og ylette.
Det anbefales at man i 1-3 års alderen giver børn letmælk og mælkeprodukter med 1,5% fedtindhold. Hører jeres dreng til de meget slanke børn, er der dog ikke noget i vejen for at I fortsætter lidt med sødmælken stadig, I kan så evt. variere det lidt, så han nogle gange får sødmælk (3% fedt) og andre gange får letmælk/letmælksprodukter.
Det er en god idé stadig at bruge mælk i hans grød, så han får lidt ekstra energi den vej og en klat smør i havregrøden skader ikke :)
Efter et års alderen begynder mange børn at spise mere selektivt, lysten til at smage og putte i munden er ikke så stor og de vokser heller ikke så meget som tidligere. De har derfor stadig brug for at få mange små og hyppige måltider og det er vigtigt at de også stadig får fedt. Det er vigtigt at børn ikke spiser fedtfattigt, men de behøver ikke så store mængder fedt som børn under 1 år gør ...
Du skal dog prøve at have fokus på de sunde fedtstoffer, det vil f.eks. sige fedt som han får fra fisk.
Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)
Rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Barselsbesøg
I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.
Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...
Sundhedsplejerske
Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.
En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.
Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.