Svar: Hvordan griber man overgangen fra at amme om aftenen til ikke at amme an?
Kære Mette
Tak for dit brev, rigtig fint at du spørger tilbage :)
Når jeg i jeres tilfælde har foreslået at introducere en flaske om aftenen, så skyldes det at jeg havde forstået det sådan, at din datter ville være 10½ måned, når du starter arbejde og at du skal arbejde i skiftende vagter.
Det betyder at far skal kunne putte jeres datter om aftenen på en stille og rolig måde og da jeres datters behov for mælk inden putning er naturligt i 10 måneders alderen, så vil det for mig at se lette overgangen mellem mors og fars barsel, hvis jeres datter lærer at tage imod en flaske. Hun vil på den måde kunne blive puttet som hun plejer, uanset om det er mor eller far der er hjemme til at putte hende.
Du kan naturligvis også vælge at bibeholde amning og kun amme hende - det kræver så at hun vil drikke lidt mælk af en kop inden hun skal sove, når far skal putte hende og at far og datter kan finde ud af et nyt ritual, som kan fungere for dem, selvom mor ikke er der - vel at mærke et ritual som ikke giver mere ulykkelig gråd end højst nødvendigt.
Det er rigtigt at flasken skal fjernes når jeres datter er et år, senest når hun er 18 måneder gammel. For mig er det ikke så meget et spørgsmål om, hvorvidt ...
... hun skal ammes eller have flaske, for mig er det mere et spørgsmål om, hvordan far og datter skal kunne få et trygt og roligt putteritual, når far overtager putningen om aftenen og du starter arbejde og ofte ikke vil være hjemme aften og nat.
Hvis du er hjemme til hun er 1 år, som jeg kan forstå på dit brev idag, så behøver du naturligvis ikke introducere en flaske, men far kan fint give mælk af kop inden jeres datter skal sove og på den måde få skabt et nyt ritual. De fleste børn vil også i 12-18 måneders alderen kunne finde glæde ved en puttebamse, putteklud eller lignende substitut og det vil være oplagt at introducere en sådan i forbindelse med at du lader hende passe mere og mere. Altså en substitut for mor og brystet.
Det vil være rigtig godt f.eks. allerede nu at du har en klud ved brystet når du ammer, som så er den klud der naturligt følger hende fremover - også når hun går fra bryst til en kop med mælk. Det trygge, det nære er altså ikke helt forsvundet og man kan godt have held med at bruge en klud fast sammen med amningen nu og hun så vil tage denne til sig, når hun bliver et år. Det kan forsøges og kan lette overgangen lidt :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Brystspænding
Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.
Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.
Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...