Annonce

Annonce

Svar: Sover meget urolig efter kl 3 om natten


22. november 2010

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Tak for dit brev, det er dejligt at høre, at det går bedre med din søns indtag af mad.

Jeg vil derfor også starte med at sende dig en plan for dagen, som den kan se ud nu, hvor han er 8 måneder gammel:

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur (jeg vil normalt ikke give flaske her, fordi den kan påvirke hans indtag af frokost ...)

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, suppleres med små stykker frikadelle, rester fra aftensmaden og suppleres også gerne med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13-13.30 - tidspunktet varierer lidt efter hvor lang en formiddagslur han har taget. Jeg foretrækker flasken her, for at sikre en bedre lur midt på dagen og fordi flasken ligger hensigtsmæssigt i forhold til hans indtag af frokost.

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, evt. lidt tykmælk med frugtmos, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags, Mad der smager af noget og som tager udgangspunkt i jeres mad. Der skal være mos og mad i stykker. Vand af kop.

Suppleres gerne med en godnatgrød inden sengetid, så du er sikker på at han har fået mad nok

Flaske og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften eller en gang i løbet af natten: Flaske

Som du har læst i min bog er en fast plan og rytme for dagen vigtig. Det er vigtigt at barnet spiser, leger og er aktiv og sover på nogenlunde faste tider, for at barnet også sover godt om natten. Det er vigtigt for at påvirke barnets indre ur i god retning.

Det er også sådan at ...


Annonce

... børn i din drengs alder naturligt sover meget uroligt om natten. Han er i separationsfasen og har ekstra behov for din fysiske kontakt og nærhed lige nu, ligesom han har en stor motorisk uro og svært ved at finde fysisk ro når han skal sove. Han drømmer mere end tidligere og der er således både en fysisk og mental uro, at tage hensyn til.

Nogle gange vil det hjælpe at tage ham over til jer og lade ham sove videre hos jer, når han vågner om natten kl. 03. Det er i hvert fald en rigtig god idé at I forsøger at få ham videre i søvnen og holder fast i at det er nat og dermed sovetid, hvor det at stå op med ham, påvirker til mere aktivitet.

Det kan også nogle gange hjælpe at fjerne tremmesengens ene side, og koble tremmesengen til jeres seng, så han kan sove i sin egen seng, men så du samtidig kan lægge din hånd over på ham, hjælpe ham til fysisk ro og dermed videre i søvnen :)

Det er helt fint at I sover i samme rum, netop fordi han nu er i separationsfasen og har brug for at mærke at I er der for ham og stadig ikke forstår, hvor I er, når han ikke kan se jer. Derfor burde I ikke forstyrre hinanden unødigt, tværtimod, så det er helt fint at I lige nu bor i en 2 værelses:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Så ud over at se på planen for dagen, indtag af mad, mælk og hans rytme generelt, så vil det også være rigtig godt at medtænke hans alder og den udvikling han går igennem.

Det er vigtigt at du forsøger at få ham videre i søvnen uden for meget rumsteren om natten, så han lærer at det er om natten I sover og om dagen I er aktive :)

Dejligt at din mor har foræret dig min bog - hils mormor fra mig:) Du kan med fordel læse det kapitel som handler om børn omkring 9 måneder og netop separationsfasen :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kæledyr og børn

I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.

Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...

Læs mere i Babylex

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce