Svar: Mindre og mindre søvn
Kære Frida
Det er faktisk meget normalt at børn i din drengs alder i en periode sover kortvarigt om dagen. Det handler ofte om netop separationfasen og en spirende egen vilje, samtidig med en stor lyst til at mærke og udforske verden. Børn i den alder kan næsten virke til at ville opleve så meget, at de ikke har lyst til at sove - heller ikke selvom man prøver og prøver :)
Mange børn vil i din drengs alder ofte kun sove 2½ times samlet søvn i løbet af dagen. Din dreng sover ofte kun 1½ time og i en periode er det okay, men på sigt skal du naturligvis prøve om ikke du kan få ham til at sove en lidt længere middagslur. Også fordi du kan fornemme at han er mere frisk og glad, når han har sovet mere og bliver mere pylret og mangler overskud, når han sover lidt.
Det vil være rigtig godt, at du anerkender hans lyst til at opleve og at du nu forsøger at aktivere ham rigtig godt både motorisk og mentalt, så du er sikker på at han netop er både mentalt og fysisk træt, når han lægges til at sove. Han må meget gerne nøjes med at sove 40-45 minutter om formiddagen, men til middagsluren vil det være godt, hvis du kunne få ham til at sove lidt længere.
Da han sover igennem om natten og stadig har brug for at få 400ml mme dagligt for at få sit jernbehov dækket og dermed naturligt behov for to flasker i døgnet, så vil ...
... det være oplagt at han får flaske inden middagsluren.
Derudover synes jeg at du skal lade ham sidde op i vognen, kigge på verden imens I kører en tur. Du skal snakke med ham, tal om de ting I kører forbi "hov der er en hund, vov-vov siger den", "se fuglen, - piiip" osv. og lad ham blive fyldt rigtig godt op med indtryk før han skal sove. Først når han tydeligt viser træthedstegn lægger du ham ned og lader ham falde i søvn.
Du må altså her gerne dagligt indføre en rytme, hvor du kører ham en tur og lader ham sove på denne måde, også fordi det vil påvirke hans indre ur og på sigt give ham fornemmelse for og behov for at sove midt på dagen og også sove lidt mere end han gør lige nu.
Du skal sikre dig at han er fyldt rigtig godt op med mad hele dagen igennem, vi sover alle bedst på fyldt mave. Også når han spiser aktiveres han rigtig godt, så også mellemmåltiderne er vigtige. Han skal have mad i stykker, mad som han selv skal koncentrere sig om at spise, bruge energi på at tygge, tage op med pincetgreb, føre til munden og tygge. Han kan spise med fingrene og han kan spise med en gaffel.
Han skal tumles med, vendes og drejes på hovedet, svinges, danses med osv. så han motorisk udfordres og får brugt sig fysisk. Hans vågne perioder skal være meget aktive perioder.
Rigtig meget held og lykke med ham fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.