Annonce

Annonce

Svar: Surdej og gærdej


15. november 2010

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Nadja

Tak for dit spørgsmål. Nu er jeg jo ikke ekspert i fødevarer og ikke fødevareuddannet, men jeg vil gerne forsøge at give dig et svar ...

Gærdej indeholder én form for svamp, den er rendyrket og består af en slags mikroorganisme. Gær omdanner
dejens sukkerstoffer til alkohol og kuldioxid, som får dejen til at hæve. Når man bager brød med gær, er det vigtigt at brøddet, får lov til at hæve længe nok. Jo mindre gær man bruger og jo længere tid det hæver, jo bedre vil brøddet smage. Et brød der har hævet længe vil også kunne holde sig længere.

En surdej indeholder flere typer gærsvampe og altså flere mikroorganismer. En surdej indeholder også mælkesyrebakterier, som kan påvirke brøddets smag positivt. Man kan selv skabe lidt denne effekt og smag ved at tilsætte surmælksprodukt for at syrne dejen.

Surdej skulle give brøddet bedre smag og aroma. Det skulle hæmme dannelsen af mugsvampe og dermed betyde at brød lavet med surdej, har ...


Annonce

... længere holdbarhed og derudover skulle det fremme fordøjelsen at spise brød lavet med surdej fremfor gærdejs-brød, fordi bakterierne i surdejen bearbejder gryn, mel, korn, frø osv. som man bruger i dejen. Man skulle derfor også blive mindre oppustet af at spise surdejsbrød fremfor gærbrød.

Gærdej er hurtigt at lave, det kræver ikke særlig meget at lave et godt gærbrød, hvor en surdej kræver lidt mere planlægning og tid. I de travle børnefamilier hvor tingene nogle gange skal gå hurtigt, synes jeg ikke man bør gå så meget op i hvorvidt det er det ene eller det andet. Hvis barnet får hjemmebagt brød en gang imellem, så må det være prioriteten - og ja havregrynsbollerne er rigtig gode, også selvom de er en gærdej - lidt sure er de dog netop fordi der er tilsat A38 ... :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Opskrifter på rugbrød må du prøve at finde på nettet :)

Rigtig god appetit og håber du kan bruge dette videre,- ellers må du spørge fødevarestyrelsen om surdej, gærdej og børn :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Derfor vælger flere Tiny Tumult – blødt tøj til sensitiv hud

Kender du følelsen, når selv det blødeste tøj ikke er blødt nok til dit barns sensitive hud? Hos Tiny Tumult skaber vi præcis dét, mange forældre leder efter: silkeblødt, ansvarligt produceret børnetøj, der giver dit barn komfort og bevægelsesfrihed – og dig som forælder ro i maven.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

5. august 2025 | Kost og ernæring | 4 år, 8 mdr.

Stadigvæk kræsen

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget hjælp ang. vores datter E på 4,5...

Læs hele brevet og Helens svar


22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce