Annonce

Annonce

Brev:

Problemer med maden


5. november 2010

Alder:
12 mdr.

Problemer med maden

Kære Helen

Vores datter, Alma, er lige blevet et år. Hun er meget småtspisende og drikker heller ikke særlig meget.

Det har været et problem, at hun spiser meget lidt, siden hun var et halvt år, og jeg har også skrevet flere breve til dig tidligere om problemet. Hun går til kontrol hos en diætist, hvor hun bliver vejet og målt en gang om måneden, fordi lægerne var bekymrede over, at hun ikke voksede nok og tog nok på i vægt.

Det har svinget meget, hvor god hun har været til at spise, og i en lang periode har hun været rigtig god til at smage på mange forskellige ting, og hun har bestemt ikke været kræsen. Vi var efterhånden begyndt at slappe lidt mere af omkring maden og havde accepteret, at hun bare var et barn, som ikke spiste særligt meget.

For en 3-4 uger siden begyndte hendes spisevaner imidlertid at ændre sig. Hun er er blevet meget kræsen. Hun vil stort set kun spise brød (rugbrød og andet forskelligt brød) med smør eller ost og nogle enkelte andre ting. Heriblandt øllebrød, grød og frikadeller. Kartofler, ris, pasta, andet kød og fisk, frugt og grøntsager vil hun overhovedet ikke røre. Kun frugtmos, hvilket vi giver hende for at hun skal få lidt grønt. Det gik blandt andet helt galt i forbindelse med at hun var syg. Hun kastede op en enkelt og havde det lidt dårligt et par dage efter, og siden da har det stået helt galt til med madsituationen.

Spørgsmålet er så, hvad vi skal gøre. Jeg er meget nervøs over, at hun spiser så ensidigt og derved ikke får de næringsstoffer, fibre, vitaminer og mineraler, hun har brug for. Vi forsøger hver dag at servere alle mulige forskellige ting for hende, men det ender altid med, at hun ikke rør det. Næsten med det samme bliver hun sur og frustreret og skubber maden væk eller smider den på gulvet. Vi giver hende både mad i små stykker, som hun selv kan tage og moset mad, men lige meget hjælper det. Så venter vi gerne lidt, og så giver vi hende noget grød med frugtmos, for at hun skal få noget at spise. Så spiser hun en ...


Annonce

... lille portion.

Til morgenmad spiser hun øllebrød med sveskemos og lidt brød med smøreost.

Spørgsmålet er, om vi griber det forkert an, eller om der er noget andet, vi kan gøre? Nogle gange tænker jeg på om hun ikke vil spise de ting vi giver hende, fordi hun ved, at hun alligevel får grød bagefter, hvis hun nægter at spise det. Men samtidig er jeg nervøs ved at skulle tage grøden fra hende, da hun så slet ikke får noget at spise. Hvad skal man stille op? Og er det bare en fase?

Jeg er meget ked af det og nervøs over det. Jeg føler, at vi har prøvet alt. Vi er meget opmærksomme på at skabe en hyggelig stemning omkring måltiddet, selvom det næsten hver gang ender i gråd. Det er meget stressende.

I vuggestuen er problemet det samme. Der spiser hun meget lidt og stort set kun rugbrød eller andet med smør.

Vi har for nyligt skåret ned på antallet af flasker, så hun bare får én flaske inden sengetid med enten vælling eller mme. Vi giver hende stadig sødmælk til måltiderne, fordi hun er så lille, men vi er meget opmærksomme på, at hun ikke drikker sig mæt i mælken.

De sidste par uger er hun også begyndt at sove meget dårligt. Jeg tænker, at det måske skyldes, at hun er begyndt at spise så lidt..?

Alt i alt er hun også meget mere utilfreds, end hun plejer at være. Fra det øjeblik jeg henter hende i vuggestuen til hun bliver lagt i seng er hun sur eller utilfreds meget af tiden og er blevet markant dårligere til at lege selv. Hun har meget lidt tålmodighed og bliver meget hurtigt sur på legetøjet, hvis det ikke makker ret. I vuggestuen siger de, at hun er glad nok og leger, ligesom hun plejer.

Jeg forstår ikke, hvad det er der sker med hende for øjeblikket. Hun plejer slet ikke at være så utilfreds herhjemme. Kan det hænge sammen med madsituationen? Eller kan det være en slags udviklingskrise? Og hvorfor er der så meget forskel på humøret i vuggestuen og herhjemme?

Jeg håber, du kan komme med nogle gode råd i forhold til vores situation.

De bedste hilsner

Mette

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce