Annonce

Annonce

Svar: Mælk og sovevaner


10. oktober 2010

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Ann-Louise

Tak for dit brev og velkommen til :)

Som du selv har gennemskuet, så er der sandsynligvis en sammenhæng mellem din drengs manglende indtag af mælk om dagen og lidt urolige søvn om natten ... Spørgsmålet er bare om der er så meget at gøre ved det, du har jo tilsyneladende forsøge alt - bryst, flaske, skifte erstatning, prøver med forskellige typer mælk af kop osv. og han har bare ikke særlig meget lyst til at drikke mælk i dagtimerne ...

Tilgengæld drikker han fint med mælk aften (kl 20), sen aften (kl 23) og om natten (kl 03) og det er helt fint. Han får sandsynligvis en del mælk her også selvom du kun ammer fra et bryst og så må det være sådan. Du kan jo ikke få ham til at tage mere, end han vil og du må et eller andet sted tro på, at han får hvad han har behov for, tager imod, hvis han har behov og dermed har en naturlig evne til at regulere sit behov selv.

Han lyder til at være en meget aktiv og meget opmærksom dreng og det er sandsynligvis det der også påvirker hans mælkeindtag om dagen. Han har for travlt til at koncentrere sig om amningen og vil hellere følge med i hvad der sker omkring jer, han har ikke tid til at ligge ved brystet, men vil opleve. Det er det samme der sker, når du putter ham og han har brug for sidde op og følge med, før han kan lægges ned og falde i søvn - og også det er helt okay, det er helt fint at han med den alder han har, falder i søvn på denne måde :)

Han lyder til at spise varieret og godt og det er fint med ca 1 dl. af gangen - nogle børn kan spise mere, men bestemt ikke alle og det er helt okay. Igen - han spiser varieret og lyder til ...


Annonce

... at trives.

Han brummende lyde, hans behov for at have jer nær, hans frustration over at ville men endnu ikke at kunne hører også alderen til. Han begynder at kunne forholde sig lidt mere til afstand og kan se sit legetøj, han forsøger at bevæge sig hen imod det, men kommer i stedet ofte længere væk fra - og det er frustrerende :)

Han bliver bedre og bedre til at bruge sin krop, han triller omkring, triller fra både mave til ryg og ryg til mave, han drejer om sin akse, han kryber (i starten baglæns i stedet for frem) han pludrer mere og mere varieret og er bevidst om at han nu kan få jeres opmærksomhed ved lyde han laver.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Han hviner højt, han skriger, han brummer dybt, han bruger sine læber og svælg til at lave lyde med og han elsker at lave forskellige lyde, hvilket også er vigtigt for hans verbale udvikling - bliver hans brummende svælglyde for irriterende for jer, så prøv at opfordre ham til at sige andre lyde, netop fordi lyde interesserer ham - "kan du sige pprr-prrr" eller lignende :)

Og så har børn i denne alder også nogle gange en tendens til at 'intet er godt nok' og til ikke at vide, hvad de egentlig vil. Det er enormt frustrerende for jer forældre, fordi I føler at I gir og gir og alligevel føles det aldrig godt nok, intet er helt tilstrækkeligt ...

Men igen, det er normalt og min umiddelbare tanke, når jeg læser jeres brev er, at tiden altså arbejder for jer ... De ting du gør, planen for dagen osv. er rigtig fint - men I går igennem et udviklingsspring lige nu, som godt kan frustrere jer alle :)

Jeg håber at I hermed har fået lidt ro med på vejen, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce