Annonce

Annonce

Svar: Vågner hele tiden - 7 mdr.


30. september 2010

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mia

Tak for dit brev og velkommen til :)

Der er især to ting jeg hæfter mig ved - det ene er at din datter vågner, søger flasken og I forsøger at undvære flaske fra hun puttes til næste morgen tidlig ... det andet er, at I er nødt til at berolige hende ren fysisk, at hun har og vågner af stor motorisk uro.

Med hensyn til flasken, så er det relevant at børn på 7 måneder får 4 flasker i døgnet. Hendes behov for mælk er fortsat meget stort, det handler også om at hun skal have væske nok og ofte vil hendes mælkebehov ligge på ca 750ml i døgnet. Derudover skal hun have tre hovedmåltider og et par mellemmåltider som du også beskriver at hun får.

Jeg kan ikke helt ud af dit brev se, hvor meget flaske din datter egentlig får, men tænker altså at hun godt kan have et reelt behov for mælk/flaske sen aften og tidlig morgen.

Så vil du måske spørge - hvorfor har hun så kunne sove uden før og forklaringen på dette er, at hun også før har fået mere mælk om dagen, men med den alder hun har nu, så er det vigtigt at hun får mere fast føde i løbet af dagen og at mælkeindtaget trappes ned, netop for at hun spiser mere rigtig mad. Men for at sikre hendes behov for mælk/væske, er hun så naturligt nødt til at få sine flasker på ydertidspunkterne ...

Så mit forslag til en dagsplan til et barn på 7 måneder vil se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på, vand af kop.

Formiddagslur og puttes uden flaske

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk mv. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13 - tidspunktet kan variere efter hvor lang og hvor sen en formiddagslur hun tager

Eftermiddag 16: En portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på, vand af kop.

Aften 18: Mere og mere familiemad, mad der smager ...


Annonce

... af noget og mad med mere bid. Grøntsagsmos med kød eller fisk, brødskorper i hånden, kogte grøntsager i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig

I skal altså sikre jer, at hun får den mælk og den mad hun har behov for hele dagen igennem og være klar over at mælk sen aften og tidlig morgen vil være et naturligt behov i denne alder .. At sove igennem er at sove 5-6 timer uden at få mælk, sove 7 timer, hvis man hører til de meget heldige :)

Hendes motoriske uro og behov for at I holder hænderne fysisk på hende og hjælper hende til ro, hører også alderen til. Hun er stadig så lille at hun har svært ved at skifte stilling og putte sig selv, og samtidig har hun også brug for muligheden for at kunne vende og dreje sig og finde en stilling, som hun finder rar og god.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hun bruger sig selv mere og mere fysisk og det gør hun både om dagen, når hun er vågen og aktiv, men det gør hun også om natten i søvne - og især er det svært for hende at finde fysisk ro - hun sparker, drejer sig, vifter med armene, irriteres over dynen osv. og det er normalt. Det er noget hun vokser fra, men det kan tage tid ..

I skal vurdere hvornår det er nødvendigt at I rent fysisk står og holder hende, for at hjælpe hende til fysisk ro og hvornår hun skal have lov til at tumle rundt. For nogle gange skal hun faktisk have lov og hun må med den alder hun har nu, gerne trille om på siden eller om på maven og sove videre der, hvis hun har det godt med det :)

For nogle hjælper det i en periode at putte barnet i f.eks. en voksipose eller lignende, hvis I har en sådan I bruger i barnevognen. Det kan give barnet større fysisk ro netop at være puttet i en sovepose og kan være en idé ...

Jeg håber at mine tanker hjælper jer videre, i hvert fald får I her lidt forklaring på hvad der nok sker hos jer og hvad I kan forvente :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og find en ren skål, som mælken kan løbe ned i.

- Tag evt. et varmt bad eller læg et varmt omslag på brystet.

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce