Svar: Min datter vil pludselig kun ammes?
Hej med dig
Der er sket det hos jer, at din datter stille og roligt har sat sit mælkeindtag og dermed også din mælkeproduktion op og det betyder at hun lige nu får så meget mælk, at hun faktisk er det man kan kalde mælkedranker .. Det betyder et barn, der drikker så store mængder mælk, at der ikke er plads til anden og mere sufficient mad og der er desværre kun en til at ændre det og det er dig ... :)
din datter vil naturligt foretrække brystet, det er let, smager godt, hun skal ikke arbejde særlig meget for det, det er trygt, rart, noget hun kender - det laver hun ikke om. Du er nødt til at sige til dig selv, at hun ikke længere må ammes så meget og faktisk er hendes reelle behov for mælk kun 3 amninger i døgnet.
Du er derfor et eller andet sted nødt til at holde op med at amme og holde fast i at hun så vidt muligt kun skal ammes 3 gange i døgnet - for ellers vil hun ikke spise anden mad og hun har brug for anden mad for at trives, få den energi hun behøver, for at udvikle sig.
En plan for dagen, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:
Tidlig morgen 04/05: Ammes og sover videre i mors seng
Morgen 7: Står op, tilbydes havregrød, vand af kop.
Sen morgen 8.30-9: ½ bolle med ost, frisk frugt, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.
Puttes til formiddagslur - men uden amning!
Frokost 11.30: Små rugbrødshapsere med smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, pastaskruer, ½ hårdkogt æg eller lignende og suppleres også med grøntsagsmos, vand af kop.
En overgang kan du amme hende her, inden middagsluren, men stille og ...
... roligt forsvinder denne amning helt. Puttes til middagslur kl. 13-13.30
Eftermiddag 16: Tilbydes ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, tykmælk med frugtmos, vand af kop.
Skal ikke ammes om eftermiddagen og skal normalt heller ikke sove her.
Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs, vand af kop.
Suppleres med en godnatgrød, så du er sikker på at hun ikke går sulten i seng
Ammes og puttes til natten kl. 19.30
Sen aften 23: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig.
Du er nødt til at holde fast i at din datter har brug for rigtig mad og at hun kun kan indtage dette, hvis hendes mælkeindtag nedsættes. Derfor nytter det ikke noget at du konsekvent ammer hende der, hvor hun normalt skulle spise rigtig mad, for så vil hun naturligt heller ikke spise næste gang. Hun er nødt til også at lære hvordan det føles at være mæt og sulten og lige nu har hun en konstant mæthedsfølelse fordi maven fyldes med mælk hele tiden ...
Du må tage en bluse på, hvor hun ikke selv kan komme til brystet og så må du aktivere hende, sætte hende i den høje stol og give hende mad. Sætte hende i barnevognen og kører hende en tur, når hun skal sove og hvis hun der har brug for at have noget at sutte på, så må du give hende en rosinbolle at pille i eller lidt frugt at sidde med. Men brystet skal hun altså ikke have mere. Hun skal afledes, så hun bliver sulten og begynder at spise igen.
Et kærligt skub for at få jer videre, håber du er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika