Annonce

Annonce

Svar: Usikker på sovemetoden - 10 mdr.


22. september 2010

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Pia

Det er altid en god idé at gøre tingene velovervejet og helhjertet - hvis man gør ting, som man egentlig selv synes virker forkert, så er det forkert og så skal man ikke gøre det. Og det handler både om metoder man bruger og om hvornår man skønner at tidspunktet er rigtigt .. :)

Det er som udgangspunkt en god idé at lade barnet falde i søvn der, hvor man ønsker barnet skal sove hele natten. Hvis barnet er faldet i søvn et andet sted - f.eks. i din seng eller i dine arme, så vil han naturligt søge at komme tilbage til dette når han vågner.

Det er utrygt at vågne op og ligge et andet sted, end man er faldet i søvn. vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange hver nat og registrerer med vores underbevidsthed at alt er som det var, da vi faldt i søvn - hvis ikke det er det, så bliver vi urolige og kan ikke sove videre - det gælder både voksne og børn.

Du kan naturligvis godt vælge at gøre som nu, hvor du ammer ham i din seng, lader ham falde i søvn der og først flytter ham til egen seng, når du sen aften selv går i seng. Men du skal så bare indstille dig på at han i løbet af natten så vil komme tilbage til din seng igen :) Det er i og for sig helt fint, hvis I alle sover godt på denne måde, så er det ikke noget problem for mig. Men hvis du ikke trives med det, så er du nødt til at ændre selve putteritualet og lære ham at falde i søvn i egen seng.

Du kan stadig sagtens amme ham, men det er vigtigt at han så bliver flyttet fra din favn og ned i sengen lige der, hvor han registrerer at det er der du lægger ham. Han skal lige nå at fornemme at han ligger i sin seng, misse med øjnene, trille om på siden og falde i søvn - gerne med dine beroligende hænder på sin krop.

Alternativet er at koble hans seng til din seng som du skriver, netop fordi det kan gøre, at han netop lærer at sove i ...


Annonce

... sin egen seng, men hvor du samtidig kan berolige ham og være ham nær, fordi du kan ligge i din seng. På den måde kan du lære ham at sove der, hvor du ønsker han skal falde i søvn og kan samtidig give ham den nærhed, du også gerne vil prioritere.

Du skriver, at I har en tremmeseng der kan kobles til jeres seng, men at den er højt indstillet ... Kan den ikke sættes ned? Hele idéen er jo netop at hans seng og jeres seng skal være i samme højde, så madrasserne er samlet og har samme højde ...??

Hvis han rejser sig, sætter sig op, kravler rundt osv. i sin seng når siden er taget af, så vil han jo kravle over i din seng ... Og hvis du ligger der og er ved siden af ham, så vil dine hænder naturligt berolige ham og måske netop gøre, at han så bliver liggende ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er rigtigt at han har en alder lige nu, hvor han naturligt vil kunne søge dig ekstra meget om natten og hvor han også har brug for at mærke din nærhed og din kontakt. Han vil ofte også have en stor motorisk uro og vil også drømme mere i denne alder. Så det er en alder, hvor det er vigtigt netop at give ham tryghed og ro, når han skal sove.

Men samtidig bliver han jo også ældre og mere og mere bevidst og derfor vil nogen mene, at det kan blive sværere at lære ham at sove i egen seng, jo ældre han bliver, jo mere han har vænnet sig til at sove hos jer ... Jeg tænker dog, at netop det han bliver ældre også gør, at I kan sætte andre ting i stedet, få introduceret en sovebamse eller lignende i stedet for brystet, give ham mælk, godnatsang, godnathistorie osv. så selvom du vælger at I sover sammen lige nu, så betyder det altså ikke at han skal ligge hos jer til han bliver teenager, han kan godt komme ud af jeres seng og lære at sove i egen seng, selvom han bliver ældre :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce