Annonce

Annonce

Svar: Hvordan får jeg hende til at spise noget mere


21. september 2010

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Nana

Tak for dit brev og velkommen til :)

En vægtøgning på 500g over 2 måneder, synes jeg lyder af for lidt og jeg er derfor helt enig med dig i, at din datter har brug for mere mad og meget gerne mme, som supplement til amningen. Når det er sagt, så synes jeg dog også du skal tale med din læge omkring din datters vægtøgning og hvad lægen mener er okay ...

Jeg vil foreslå dig at du forsøger med mme og kommer lidt sukker i mælken, for at søde den og gøre at den smager bedre. Du kan komme 1 tsk. sukker i 100ml mme og det kan trappes ud hen af vejen.

Det vil også være rigtig godt at prøve med forskellige typer af mme, fordi de smager meget forskelligt og hun kan sandsynligvis bedre lide noget end andet. Derfor er det en god idé at forsøge sig lidt frem og finde ud af, hvad hun synes smager bedst. Du kan i første omgang prøve at købe mme i brik fordi du så kan nøjes med at købe lidt af gangen. Du kan også spørge mødrene i din mødregruppe om de har forskellig erstatning du kan forsøge dig med, så du ikke skal købe dig fattig i produkter hun ikke vil have ... :)

Og så vil jeg også foreslå dig at du prøver med forskellige typer af flasker, for hos jer lyder det meget som om at det er teknikken med at spise af en flaske, som din datter har svært ved. Prøv med flaskesutter i silikone, prøv gerne med en flaskesut som er elastisk - f.eks. fra Pigeon - jeg har hørt flere mødre sige at de har haft held med at bruge denne type. Prøv også med sutter i naturgummi, gerne i en flad anatomisk model, for at se om hun bedre vil die af en sådan.

Prøv selv at give hende flasken, sid med hende eller læg dig med hende, som skulle du amme. Prøv at gøre som du plejer og på det tidspunkt, hvor hun normalt ville skulle ammes, for at se om du så kan få hende til at tage imod.

Prøv også at lade en anden give hende flaske, gerne imens du ikke er der - måske vil hun acceptere flasken fordi andre muligheder er udelukket.... det er set før.

Prøv også at give hende flaske sen aften, når hun sover, fordi hun måske i søvne vil acceptere den og tage ...


Annonce

... imod, netop fordi hun ikke registrerer hvad det er men tager den i munden og bare sutter.

Når I giver hende flasken, så er det vigtigt at flaskesutten peger op mod ganen, hvor sutterefleksen sidder og at flaskesutten er fyldt med mælk. Prøv at holde så langt nede om flasken, at du med et par fingre kan komme til at berøre hendes kinder og stimulere hende til at sutte ved at holde fingrene omkring hendes mund/på hendes kinder.

Prøv hver dag i en periode, så hun hele tiden forsøger, gør det til en fast rutine, f.eks. at give hende en flaske hver aften, hvor I begge er hjemme og kan hjælpe hinanden.

Giv hende også mme af en lille kop som du også forsøger, så hun vender sig til smagen og netop får den ekstra mælk. Det at hun begynder at finde ud af smagen og forbinder smagen med netop at skulle spise/drikke lidt vil være rigtig godt i forhold til at hun også begynder at tage imod en flaske.

Giv hende også gerne skemad som du er begyndt på, hun behøver ikke få mere end 4-5 skefulde dagligt, det er meget fint og giv hende evt. 2 gange dagligt, så hun får lidt ekstra næring den vej.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre. Vågner ganske givet også med en ekstra amning og dagen begynder

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 12: En lille smule grød, evt. med lidt frugtmos som topping, max ½ dl. i alt. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16-16.30: Ammes

Sover dagens 3. lur

Aften 18-19: Tilbydes en lille smule grød evt. med frugtmos eller lidt mos af f.eks. kartoffel og gulerod. Igen max ½ dl. og ikke mere. Vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten ca kl. 20 - tidspunktet afhænger af hvor sent den 3 lur ligger, måske er hun først putteklar kl. 22 ...

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og sover videre

Midt nat 03: Amning

Som du kan se har jeg i denne plan lagt forsøgene med flaske ind om aftenen, men du må naturligvis også meget gerne forsøge om dagen.

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine altid venlige svar - de giver os noget at tænke over - og lidt ro til det bekymrede moderhjerte ...

Mor til Magnus 15 måneder


Annonce