Annonce

Annonce

Svar: Opgive amning? - 0 mdr.


14. september 2010

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Inge

Tillykke med den lille dreng og velkommen til :) Det kan godt være et forsøg værd at du begynder at amme og arbejder på at få amningen rigtigt igang. Men du skal være opmærksom på at det naturligt vil kræve rigtig mange ressourcer og tid og du skal have ro og overskud til dette ...

Som jeg læser dit brev, så vil din dreng gerne die ved brystet, men han bruger enten brystet som sut eller bliver frustreret, fordi mælken ikke løber så let til ham, som når han får flaske.

Derfor er det første du skal gøre, at stimulere dit bryst, så du får dannet mere mælk og det betyder at du skal bruge en brystpumpe og gerne leje en, fordi dem man lejer er større og virker bedre, når du skal stimulere og malke ud flere gange dagligt. Du må stadig også gerne lægge ham til brystet og lade ham stimulere dig, men det vil ikke være nok, du er nødt til at bruge en brystpumpe for at få sat rigtigt gang i mælkeproduktionen.

En brystpumpe eller malkemaskine, kan lejes i større babyudstyrsforretninger eller hos Falck. Når du vil stimulere brystet for at få mere mælk til dit barn, så vil det være vigtigt at du malker ud flere gange i døgnet, gerne hver 3-4 time, altså på de tidspunktet, hvor man normalt ville forvente at din dreng ville die hos dig.

Det er også vigtigt at malke ud om natten, da du producerer mere af det mælkestimulerende hormon om natten. Der bør aldrig gå mere end 6 timer imellem at du malker ud. Og så er det vigtigt at du også får hvilet dig, får mad at spise og nok at drikke. Man kan lidt populært sige, at der skal være "noget at lave mælk af" - men det handler ligeså meget om, at du får det bedre, for mere overskud, hvis du når at tænke lidt på dig selv i løbet af dagen. Kommer i bad, får mad, husker at drikke :)

Det kan være en god idé at malke ud på begge bryster samtidig - det man kalder for dobbeltudmalkning. Det sparer tid og samtidig øger det mælkemængden. Du kan derfor med fordel leje et dobbeltaggregat til brystpumpen du lejer. Du kan også skifte mellem brysterne flere gange, mens du malker ud, for ...


Annonce

... at få stimuleret til lidt ekstra mælk.

Du kan hos lægen få medicin der kan fremme mælkedannelsen og også fremme nedløbsrefleksen, så mælken løber hurtigere til dit barn. Men i første omgang er det en god idé at forsøge at få stimuleret til mere mælk uden at bruge medicin ... og hvis stimulation og udmalkning så ikke er nok, så må der medicin til.

Man kan også brug det der hedder et "hjælpebryst", "ammesugerør" eller "Lact-aid system". Det er hvis barnet skal have ekstra mad, men er stærk nok til at die ved brystet, danne vakuum og egentlig i stand til at spise et fuldt måltid. Det består af en sonde, som man sætter fast ved brystvorten og den modsatte ende af sonden sættes så ned i en flaske med mælk. Når barnet dier ved brystet, så vil barnet stimulere og få mælk fra brystet, men vil samtidig også kunne trække ekstra mælk op fra flasken via sonden.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

På denne måde oplever både mor og barn, at barnet dier ved brystet og får mad derfra og ikke af flaske. Brystet stimuleres samtidig med at barnet drikker sin ekstra mælk. Det kræver normalt støtte af en ammevejleder, at få dette sat igang .... men der er naturligvis ingen der siger, at man ikke kan forsøge selv. Jeg skal sende dig lidt omkring det i en separat mail :)

Når du har mælk i brystet, men oplever at det ikke løber helt hurtigt nok til din dreng, så kan du med fordel starte med at stimulere brystet og få gang i nedløbsrefleksen inden du lægger ham til. Når han kan mærke at der er noget at komme efter, vil han tage fat og bliver ikke så frustreret. Du kan også prøve at dryppe lidt mælk i mundvigene på ham, imens han ligger ved brystet, gerne med en lille engangsprøjte, så han kan mærke at der er noget at komme efter og derfor gerne vil die hos dig.

Der er flere ting du kan gøre for at få sat gang i amningen, men det første du skal gøre er at få stimuleret din mælkeproduktion, du skal malke ud mange gange dagligt, så du får mælk til ham og så der er noget for ham, at få når han lægges til brystet :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce