Annonce

Annonce

Svar: Hvordan får jeg min søn til at sove i længere stræk?


6. september 2010

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det lyder ganske rigtigt som om at din dreng er en sulten dreng og det er rigtig fint, at du nu supplere amning med flaske og at du også er begyndt med lidt skemad.

Faktisk tænker jeg, at det vil være rigtig godt, hvis du kunne begynde at give lidt mere skemad i løbet af dagen. Jeg vil foreslå dig at du øger ham i indtag og giver ham skemad 3 gange dagligt - ikke særligt store mængder, f.eks. bare ½ dl. 3 gange dagligt, vand af kop og så mælk inden han så puttes til en lur. Både for at få lidt ekstra mæthed hos ham, men faktisk også fordi det vil være med til at påvirke hans indre ur og hans rytme.

Jeg vil derudover anbefale dig at du står op om morgenen med ham og ikke lader ham sove længe som nu ... selvom det er hyggeligt :) Dagen starter, når dagen normalt starter for jeres familie og det er netop vigtigt at han kommer op, så lurene ikke rykker sig til senere og senere dagen igennem.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tidspunkter ser således ud:

Morgen 7.30-8: Står op. Tilbydes lidt grød, kun ½ dl. evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur kl. 9.30-10, sover her måske kun 45 minutter.

Frokost 11: Grød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Leg og aktivitet og ammes eller tilbydes en flaske og puttes til middagslur ca 13-13.30 som nu.

Når du putter ham til denne lur, må du gerne putte ham i barnevognen og trille ham lidt eller du kan lægge dig med ham i dobbeltsengen og holde ham sovende på den måde - forklaring følger.

Eftermiddag 16: Ammes eller flaske og tager sandsynligvis en kort lur her - de fleste børn kan først undvære denne i 6 måneders alderen.

Aften 18: Grøntsagsmos og tilbydes også en agurkering i hånden at sidde og gumle på selv, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til natten ca kl. 20.

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre hos mor til dagen så begynder med morgengrød.

Som du kan se har jeg i forhold til din plan indført et mælkemåltid ...


Annonce

... omkring midnat, sen aften. Dette fylder ham ekstra op til natten og gør at han kan sove et længere stræk inden han har brug for mælk igen. Han kan derfor nøjes med morgenamning kl. 05/06 og være parat til at stå op og få grød kl. 7.30 og ikke først 8.30 som nu ...

Som det også fremgår af planen, så foreslår jeg også at du forsøger at putte ham i barnevognen til middagslur og de dage, hvor det ikke kan lade sig gøre, lægger dig med ham.

Han lyder til at være tryghedssøgende og have behov for at vide at du stadig er der, så hvis du er der, så vågner han op, registrerer det og sover roligt videre. Hvis du ikke er der, så kan han ikke sove videre og vågner så yderligere op og kan ikke falde i søvn igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

For at give ham roen og lære ham at du er der og få ham vænnet til at sove et længere stræk midt på dagen så vil det være rigtig fint at du således lægger dig ved siden af ham, lige kærtegner ham lidt, giver ham en putteklud eller lignende, som på sigt vil hjælpe ham til at finde roen selv også selvom du ikke er der.

Og så vil det også være rigtig fint, hvis du kunne trille ham i barnevognen i en periode. Igen for at lære ham at midt på dagen sover han et længere stræk og netop for at holde ham sovende, er du nødt til at gå ... PÅ sigt skal han naturligvis kunne sove i sin vogn selv, men lige nu lyder det som om at du er nødt til at hjælpe hans indre ur på vej, du er nødt til at hjælpe ham til en rytme, hvor han naturligt sover 1½-2 timer til middag, som du skønner hans behov er.

Nærhed, trygheden, det at føle sig omsluttet og nær dig kan i barnevognen også gøres med en putteklud, men derudover vil det måske være godt for ham at blive puttet i en voksipose, eller lignende, altså en sovepose som omslutter ham og holder ham varm, en sovepose kan gøre ham mere tryg. Du vil også kunne putte ham i den indendøre og derefter flytte ham ud i vognen og det kan hjælpe ham til at acceptere det at blive lagt i sin barnevogn bedre :)

Jeg håber du kan bruge lidt af mine tanker videre, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce