Svar: Tœger
Kære Lone
Tæger eller skovflåt findes ofte steder med højt græs og fugtig jord. Selve biddet fra en skovflåt er ikke farligt. Men nogle skovflåter indeholder en bakterie som hedder Borelia og bliver barnet bidt at en tæge/flåt med denne bakterie kan barnet få sygdommen Borreliose.
Oftest bider skovflåten sig fast i nakken eller hårgrænsen hos de mindre børn, medens de større børn oftest bliver angrebet på ben og arme.
Hvis barnet har været ude og lege på græs eller i skoven, lysninger, så er det altid en god idé at se efter om der har sat sig en flåt/tæge fast på barnet. Det er vigtigt at få den fjernet så hurtigt som muligt. Man kan på apoteket købe en speciel tægetang men man kan også med et par fingre fjerne ...
... flåten ved at tage fat om bagkroppen og trække og dreje den ud. Nogle gange kan det hjælpe at komme lidt smør eller anden fedtstof på tægen, når man drejer den af.
Det er vigtigt ikke at mase bagkroppen af tægen da dette kan medføre at borrelia bakterien bliver presset ind i såret. Når skovflåten er fjernet, vil der tit være noget af kæben tilbage i såret, det gør ikke noget, det falder ud af sig selv i løbet af få dage.
Der kommer ofte et lille rødt mærke hvor tægen/flåten har siddet og det vil aftage i løbet af nogle dage.
Skovflåter med Borelia-bakterie findes hovedsageligt på Bornholm, men man skal være opmærksom alle steder i landet.
Du kan læse mere på www.sygeborn.dk, som du også finder i min linksamling.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.