Svar: Svær at få til at sove om aftenen - 6 mdr.
Kære C
Det lyder umiddelbart som om at din dreng ikke rigtigt vågner, men græder mere eller mindre i søvne og har brug for hjælp til at komme videre i søvnen..
Små børns søvn er ikke inddelt i helt så mange faser, som vores søvn er og med den alder din dreng har, så vil han normalt sove meget let eller sove meget dybt og så vil han også drømme lidt ind imellem. Netop der, hvor han skifter mellem let og dyb søvn, vil han godt kunne vågne lidt op - du kender det også fra dig selv, følelsen af at falde, når man har lagt sig til at sove. Kroppen giver et spjæt og du vågner op, mærker en uro men sover ofte roligt videre fordi du ved at det ikke er farligt. Men din dreng vækkes af dette spjæt og har svært ved at falde til ro og komme videre i søvnen.
Med den alder han har, vil det ofte være rigtig godt, ...
... hvis du kunne amme ham. Det at få brystet, mærke varmen fra din krop, mærke din ro vil ofte også gøre ham ekstra rolig og det vil hjælpe ham til at sove videre. Man ser faktisk nogle gange at børn netop i denne alder, kan puttes med mælk og egentlig have spist det de havde behov for, men så vågner de igen efter 20 eller 40 minutter og har så brug for at få en ekstra tår mælk og det kan du roligt give ham.
Mit forslag er altså at du stadig giver ham flaske at sove på, som du plejer, og putter ham som du plejer, men når han så vågner, græder og tydeligt er urolig og ked af det, så tilbyer du ham brystet og ammer ham i søvn og derefter putter du ham så igen. Det er helt okay at gøre sådan i en periode, det behøver ikke blive en dårlig vane :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med ham:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Sove inde
Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.
Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.
Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.