Svar: Hysteri/raserianfald
Kære Mor
Som forældre forventer vi oftest at børn får anfald af hysteri, frustration, fortvivlelse osv. i alderen 1-3 år. Vi ved godt at de første 3 år er svære, at barnet udvikler sig rigtig meget og mange kender til betegnelsen "trodsalderen" som netop er sat på denne alder ... Derfor bliver de fleste af os også overraskede, når en fireårig pludselig teer sig som en på 2 år - det er ikke noget vi forventer og derfor står vi ofte rådvilde.
Faktum er at børns hjerne er umoden meget længe, faktisk vil de fleste år helt op i 5 års alderen kunne få anfald af fortvivlelse og frustration, når verden går dem imod og det kan godt være det, I stadig oplever hos jeres dreng.
Det er dog også sådan at børn i 4-5-6 års alderen godt kan få en anden form for anfald, det jeg kalder for et kontrollerende anfald.
Kontrollerende anfald er hvis barnet græder og skriger helt vildt fordi det ved at det derved får sin vilje. Barnet har således lært at bare jeg skaber mig længe nok, så får jeg det jeg vil have. Der er således ikke tale om at barnet er dybt fortvivlet. Barnet har ofte heller ingen tårer og ofte er barnet også i stand til at formulere sit krav "Jeg vil have den - Nu!"...
Denne type anfald kan man bedst behandle ved at sørge for at barnet ikke får publikum og ved at ignorere barnet. Ikke nødvendigvis sende barnet væk, men i stedet gå væk fra barnet. Hvis der ikke er nogen til at se, hvordan barnet skaber sig, ja så er det jo ikke længere sjovt at blive ved.
Man skal ikke forhandle med et sådan barn, men kort og godt holde fast i sit nej og derfor heller ikke give efter. Hvis man giver efter, så lærer barnet at bare det bliver ved længe nok, så får det sin vilje...
Jeres dreng kan altså få anfald ligesom sin lillesøster, som handler om at hans hjerne er umoden og han har svært ved at tackle svære situationer. Men han kan også få anfald, som har en mere kontrollerende ...
... karakter og hvordan man skal reagere, afhænger helt af situationen og hvad anfald han får.
Det er dejligt at han trives og er glad for børnehaven, sådan skal det jo helst være. Men I må ikke glemme at det også er svært at være der og at det stiller nye og større krav til ham, end han tidligere har oplevet. Børn skal og bliver pludseligt store, når de går i børnehaven. Der stilles andre forventninger til dem og de bliver mødt på en anden måde, både af voksne og at de ældre, nogle gange 5-6 årige børn. De lærer rigtig meget at de store børn, men de lærer også af måden de bliver mødt på, anerkendt på og de krav der pludselig stilles til dem.
Det er rigtig dejligt at se og mærke denne udvikling, men det stiller også ekstra krav til forældre, når barnet tydeligt begynder at vise mere selvstændighed og egen vilje og tilmed begynder at kunne sætte ord på følelser "jeg vil have!" eller "Jeg vil ikke!" eller "Du er dum!" osv. og det er sandsynligvis den udvikling I mærker hos jer lige nu.
I skal naturligvis prøve at tale med ham om, hvordan han har det. Om han går og tumler med noget som er svært. Selvom han ikke er så gammel endnu, så prøv f.eks. at tale med ham om, at man godt nogle gange udenpå kan se glad ud, men indeni kan være ked af det og prøv at snakke lidt med ham om, hvordan han har det. Hvad han oplever, tænker, føler.
Det er svært når børn reagerer så voldsomt, men det er også okay, det hører alderen til og I må et eller andet sted glæde jer over at I netop får reaktionerne, følelses udbruddene hjemme og ikke ude. Det viser jo netop at han hjemme er fuldstændig tryg, han ved godt at han kan reagere, for selvom verden er svær for ham, så er I der og I elsker ham højt. Han tør derfor godt vise jer sin mest sårbare side og det er vigtigt. I skal derfor se det som noget positivt, at det sker :)
Håber I kan bruge mine råd videre, fortsat held og lykke :)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
Viden om børn:
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet