Svar: Flaskeafvænning om natten
Hej med dig
Med den alder Josefine har nu, behøver hun ikke længere flaske om natten og det er en god idé helt at få denne trappet ud.
Hun skal slet ikke have mælk eller andet i flaske, det kan drikkes af en kop i stedet ...
De er vigtigt at I nu indfører et nyt putteritual og at hun i stedet får noget andet, noget som er mindst ligeså hyggeligt og dejligt. Flasken kan erstattes af en kop mælk og det bør være letmælk. Minimælk, skummetmælk og kærnemælk anbefales først ved 3 års alderen - det er for fedtfattig mælk til mindre børn. Så letmælk vil være rigtig fint.
Letmælk af kop inden sovetid, det kan evt. lunes lidt og så kan hun få en banan, så hun mættes lidt og så en godnathistorie. Sidde på jeres skød, få læst lidt, sidde og putte sig og så derefter komme over i sin seng, hvor I så bliver siddende, taler lidt med hende, synger en lille sang og på den måde hjælper til ro.
Det vil være rigtig godt også at introducere en puttebamse med den alder hun har nu, de fleste børn er mellem 12-18 måneder når de begynder at tage en puttebamse eller sutteklud til sig. Den skal konsekvent bruges dagen igennem både når hun er ked af det, når hun skal sove middagslur og også om aftenen. Den skal følge hende og det kan være en god idé at lade hende selv tage med i en butik og vælge noget, som hun umiddelbart finder interesse for :) Puttebamsen puttes hun med og kan også bruge den om natten, hvis hun vågner af en drøm.
Og så vil det være ...
... rigtig godt at tage hende med i processen med at flasken er slut. Der skal købes nye flaskesutter på et tidspunkt, de gamle bliver mørnede, dur ikke mere og hun skal se dette og være med til at smide dem ud. "Flasken er i stykker, det er slut!" Fuldstændig ligesom når mælkekartonen på bordet er tom eller når historien slutter og bogen klappes sammen "det er slut, der er ikke mere historie" og så slår I ud med hænderne og signalerer og siger "slut!". Det kender hun og det skal I overføre til flasken. "Flasken er slut, den dur ikke mere!". Og I kan naturligvis vise hende flasken, som ikke har noget flaskesut, så hun kan se at det er rigtigt hvad I siger og minde hende om at sutten er smidt ud.
Og ja, hun bliver ked af det, fortvivlet, for hun har jo været glad for den og derfor er det netop også vigtigt at hun får noget andet. At hun stadig kan få lidt mælk af en kop, at hun stadig kan sidde på skødet og få godnathistorie, at hun får en bamse at putte med i stedet og et nyt ritual, som er mindst ligeså godt.
Og ja, hvis hun så vågner om natten og er reelt tørstig, så kan hun naturligvis godt have en drypfri kop med vand i sin seng, så hun selv kan tage sig lidt at drikke og derefter falde i søvn, så hun ikke forstyrrer jer. Men som udgangspunkt burde hun kunne klare sig uden, med den alder hun har, hvis I søger for at hun får mad og drikke nok dagen igennem - og mælk skal hun som sagt slet ikke have :)
Rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)
Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)
Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"