Annonce

Annonce

Svar: Natamning og raseri ved sengetid


7. august 2010

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Heidi

Når børn bliver syge, indlagt osv. så må man nogle gange bare gøre det der virker og det kan ofte være brystet. Barnet får via brystet væske, næring og masser af tryghed, varme og ro - og intet kan være mere vigtigt, netop når hun er syg. Det har derfor være en helt fin prioritering, netop at amme hende, fordi hun har været de sygdomsperioder igennem, som hun har.

Det er dog også sådan, at hun med den alder hun har nu, er meget bevidst om brystet og at hun vil have det. Hun var så småt begyndt at sige fra, men på grund af sygdom, blev hun lagt til og hendes behov atter øget og derfor skal du ikke regne med at hun selv siger fra igen. Det gør hun ikke. Det er en beslutning som du skal tage og jeg kan ikke love dig at det bliver helt uden protestgråd fra hendes side ...

MEN, for der er jo næsten altid et men. Det kan godt lade sig gøre - i hvert fald er det et forsøg værd, at få trappet hende stille og roligt ud af amningen.

Det er her vigtigt at hun tilbydes en substitut. Det er ikke et spørgsmål om at give hende 'en kold tyrker' fra den ene dag til den anden, det er et spørgsmål om på sigt at få noget andet sat i stedet for brystet.

De fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de tager en bestemt bamse eller klud til sig og fordelen ved at have en sådan er, at den jo er tilgængelig selvom mor ikke er det :) Det er barnet selv, der bestemmer behovet. Din datter kan for eksempel putte sig ind til den og nulre sin næse efter behov og således styre dette selv, hvilket hun jo ikke kan med dig som forælder. Sovebamsen er der, når hun har brug for den, uanset om hun sover hjemme, bliver passet af en babysitter eller skal sove i institution.

Jeg synes ikke du ...


Annonce

... skal kæmpe med din datter om brystet, der er ingen idé i at du holder brystet fra hende, hun græder og bliver mere og mere ulykkelig og du så ender med at give hende det alligevel. Jeg vil i stedet foreslå dig, at du starter med at lægge hende til, giver hende den ro og nærhed hun søger og beder om og samtidig med dette, så indfører du så en lille puttebamse, en klud, en bestemt måde at kærtegne hende på, lulle hende til ro på.

Samtidig med at du giver hende en nu beroligende måde at komme videre i søvnen på, så forsøger du stille og roligt at gøre amningen kortere og kortere. Lad hende die lidt, finde roen og forsøg så at trække brystet til dig, så hun ikke fylder sig med mælk, men lærer at sove med mindre og mindre og i stedet med det nye ritual.

I starten, når du trækker brystet til dig, så vil hun søge efter det, måske blive lidt irriteret, så får hun det igen, dier kortvarigt, falder til ro og så forsøger du igen at lirke brystvorten ud af munden på hende. Hele tiden forsøge at fjerne brystet og så få det erstattet med noget andet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Stille og roligt vil du så komme dertil, hvor hun bare lige dier lidt, du trækker brystet ud, hun accepterer det og triller om på siden og sover videre uden gråd. Og her er det så, at du kan begynde helt at undvære brystet og i stedet nøjes med de kærtegn, bamse og de beroligende ord, som du konsekvent har give hende hele tiden :)

Du skal naturligvis samtidig sikre dig at hun spiser og drikker nok hele dagen og også om aftenen. Det vil være en rigtig god idé at give hende en godnatgrød som en del af putteritualet, så du er sikker på at hun ikke går sulten i seng :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce