Annonce

Annonce

Svar: Natteravn


7. august 2010

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rie

Det ser ud som om at din dreng umiddelbart ammes for meget og får for lidt rigtig mad. Nu hvor han er 8 måneder gammel, vil det faktisk være rigtig fint med kun 3 amninger i døgnet og ikke mere - i stedet skal hans behov dækkes via små hyppige måltider og mere rigtig mad med bid i - og væskebehovet dækkes så derudover af vand.

Som du beskriver jeres dag lige nu, så lyder det også som om at han sover meget tidligt dagen igennem og det betyder naturligvis at han har svært ved at undvære en af sine lure. Det vil dog være hensigtsmæssigt at han nu begynder kun at sove 2 gange dagligt, netop fordi rytmen om dagen også vil påvirke hans søvnrytme om natten.

Det er korrekt at han ikke bør sove efter kl. 16, i hvert fald kan det være en forklaring på at han har en vågenperiode om natten - så igen, to lure dagligt vil være rigtig godt.

Når man vil ændre på et barn med en tidlig søvnfase, så er det vigtigt at ændre på hele dagens rytme og ved at putte ham lidt senere dagen igennem, så han begynder at stå lidt senere op. Når hele dagen starter senere og senere, vil lurene naturligt også ligge senere og senere og dermed vil han stille og roligt fint kunne nøjes med kun to lure ... :)

Man flytter normalt med 15 minutter dagligt. Det vil sige, at hvis I lige nu putter ham til morgenlur allerede kl. 7.30 så skal han nu have flyttet dette til en formiddagslur som f.eks. ligger kl. 09. I skal altså begynde at putte ham 7.45, 8.00, 8.15 osv. indtil I rammer det tidspunkt, hvor I gerne vil have han fremover begynder at sove på.

Det er vigtigt at han samtidig ikke begynder at sove længere lure om dagen, men stadig kommer op til vanlig tid og så puttes til ønskelig tid igen. Ved at holde søvnen stabil på denne måde dagen igennem, kan man påvirke barnets rytme, barnets indre ur og således være heldig at få en time ekstra om morgenen og få skubbet hele rytmen, så det passer bedre til hele familien.

En plan for dagen vil derfor normalt se således ud:

Morgen 7: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos ...


Annonce

... (jerntilskud), vand af kop.

Formiddagslur - puttes uden amning - sover her måske 45-60 minutter.

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med små stykker frikadelle, lidt pastaskruer, en kartoffelbåd eller lignende fra aftensmaden og suppleres derudover med grøntsagsmos med kød eller fisk. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13, sover her måske 1½-2 timer - afhænger af hvor lang en formiddagslur han har taget.

Eftermiddag 15.30-16: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos eller ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs. Det skal være mad som smager af noget og tager udgangspunkt i jeres mad, det kan være pasta med kødsovs, boller i karry, lasagne, laks, rødspættefilet osv. Der skal være moset mad og mad i stykker. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Kan suppleres med en godnatgrød som en del af putte ritualet og så I sikrer jer at han ikke går sulten i seng.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften 24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og begynder herefter at sove uden til mælk til næste morgen. Du kan også vælge at give flaske her, for at se om det kan mætte lidt mere, det har jo den fordel at far også kan træde til og at det ikke kun er mor :) Jeg ved fra tidligere brev, at I har givet flaske før ... :)

Men som du kan se af planen, så ligger de 3 amninger inden middagslur, aften og sen aften. Nogle vælger også at lægge dem aften, sen aften og tidlig morgen - og altså helt fjerne dem om dagen, det tror jeg umiddelbart ikke passer så godt til jer. Han lyder til at være glad for brystet om dagen også, så mit forslag er altså aften, sen aften og inden middagslur.

Som du kan se indgår der også mange måltider og mere rigtig mad, så det er vigtigt at han nu begynder at spise mere og at mælkebehovet sættes ned :)

Jeg håber at min plan viser jer, hvad det er I skal arbejde hen imod og at det på den måde kan lykkes jer at få flyttet hans rytme, så hverdag (og nat) kan hænge bedre sammen for jer alle :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce