Annonce

Annonce

Svar: Mad, kræsenhed


5. august 2010

Alder:
2 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære desperate forældre

Tak for jeres brev og velkommen til - beklager at der er så lang svartid i brevkassen i øjeblikket :)

Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind på jeres datters vægring mod mad og jeg vil meget gerne dele nogle tanker med jer :)

For det første tænker jeg, at det er super vigtigt at hun ikke presses til at spise noget. Det er vigtigt at I ikke lokker med belønning - lad være med at sige "hvis du spiser det her, så kan du få ...".

Det er vigtigt at I ikke truer hende eller giver sanktioner "Hvis du ikke spiser din aftensmad, så får du ikke fredagsslik".

Og det er vigtigt at I ikke siger "Du skal smage på det, ellers ved du ikke om du kan lide det!.

Lige nu skal hun have madro og fred til at spise - uden at I viser særlig interesse for det og uden at I har fokus på hende ved bordet.

I skal sørge for at der er hyggelig stemning, når I skal spise. Og det kan være en god idé at gå tilbage til de lidt gamle dyder og komme dug og lys på bordet, så det bliver lidt mere hyggeligt at sidde der.

Fjernsyn skal slukkes, I skal koncentrere jer om maden og ikke forstyrres af andet - og så er det super vigtigt at I forældre taler pænt sammen, verbaliserer om maden "hmmm, hvor smager det godt, hvor er det mørt kødet" osv. så hun hører at det er noget I synes om og naturligt interesserer jer for, mad er noget der betyder noget for jer.

I skal også tale sammen om alt mulig andet, om ting i hverdagen, ting I har oplevet og I skal have det godt sammen. I må ikke skændes, der må ikke være disharmoni i det lille hjem, for så spiser hun ikke :)

Det er en god idé at medinddrage hende i madlavningen, i borddækningen osv. så hun ved at det her er noget I prioritere og samtidig vil det ofte hjælpe lidt på appetitten selv at deltage, lugte og fornemme maden imens den frembringes.

Det er vigtigt at hun får mange måltider i løbet af en dag, det betyder her ikke så meget, hvor meget hun spiser. I skal holde fokus på at lidt er bedre end ingenting. Det er netop vigtigt at hun spiser lidt, også selvom det ikke er mere end 2 bidder af en frikadelle, for det stimulere hendes mave, tarme, stofskifte, blodsukker osv. at få lidt mad hyppigt og det giver derfor også lidt mere madlyst, end hvis hun faster mere eller mindre dagen igennem ...

Og så slår det mig ...


Annonce

... at hun spiser mad, der i farver er meget lyse og meget neutrale. Farvemæssigt er det meget ens.

Hun spiser havregrød, pølser, ris, pasta, kartofler, leverpostej, lyse boller, smøreost og nogle gange frikadeller. Det har alt sammen næsten samme farve (frikadellerne indvendig). Det kunne tyde på, at hun føler sig mest tryg ved lyse fødevarer og det er ganske udmærket at huske på dette.

Du skriver ikke, hvad hun spiser af frugt og bær - du nævner at hun spise det ... men hvad spiser hun? Hvis det f.eks. mest er banan, fersken, æbler, pære eller lignende, så er det jo igen de lysere farver....

Mit forslag er at I konsekvent giver hende mad, som hun kan lide og føler sig tryg ved. Der skal til alle måltider være en af de dele hun kan lide og så kan I tilbyde en enkelt ny ting ved siden af.

Havregrøden er fin at bibeholde om morgenen og hun må også gerne få lidt havregrød som en del af sit putteritual, så hun ikke går i seng på fuldstændig tom mave. Det er her vigtigt at det ikke serveres i stedet for aftensmad, men netop serveres som en del af at skulle gøres klar til natten.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Får I pasta om aftenen, så nøjes med at give hende pasta og læg så en enkelt skefuld kødsovs, et lille stykke laks, en lille frikadelle eller hvad I nu får som tilbehør ved siden af pastaen.

I skal ikke tale med hende om maden, men bare servere det og gå ud fra at det kan hun spise uden problemer. Kun en ting af gangen ved siden af det hun føler sig tryg ved.

Hvis hun er glad for den lyse mad, så vil hun måske også kunne lide lysere typer af sovs, så kan I prøve at tilbyde dette. Sovs har den fordel at det kan kommes på forskellige typer af mad, så hvis hun er glad for f.eks. bearnaise eller hollandaise sovs, som er lys sovs, så vil hun måske på sigt gerne spise lidt flere grøntsager eller andet, hvis bare der er sovsen på ...

Ost, yoghurt, havregrynsboller, fiskefrikadeller, majs, æblegrød, butterbeans, bulgur, forskellige rodfrugter er lyse i farven (majroer, selleri, pastinak, jordskokker), hellefisk, rødspættefilet osv. er alt sammen fødevarer som er lyse og som hun måske på sigt vil føle tryghed ved.

I kan altså ved at medtænke netop farven, måske være heldige at få hende igang med lidt mere varieret kost :)

Jeg håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke og fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce