Annonce

Annonce

Svar: Pludselig svær at putte


4. august 2010

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det er rigtig vigtigt at du forsøger at finde ud af, hvad jeres datters protester handler om.

Du skriver at hun protesterer allerede, når du forsøger at putte hende på værelset og lægge hende ned i sengen. Spørgsmålet er om hun har haft nogle oplevelser, som har gjort hende utryg ved sengen ... det lyder som om at hun forbinder det at blive puttet der, men noget ubehageligt.

Derfor kan der være en idé i først at lære hende at sove på værelset og når hun så er tryg ved dette, så lære hende at sove i sin seng.

I stedet for at hun puttes sammen med jer i jeres seng, kan hun altså stadig få den nærhed og fysiske kontakt hun behøver, men ikke i jeres seng i soveværelset, men i stedet på en stor madras på gulvet i værelset.

Hvis pigerne på sigt skal sove sammen, så kunne I godt forsøge at putte hende på en madras ved siden af storesøsters seng, I kunne så sidde der, læse bog for dem begge, give den nærhed især den yngste lige nu har behov for og stille og roligt komme fra at sidde tæt hos hende, til at kunne sidde ved siden af hende og til derefter at hendes seng så kommer på værelset og I så sidder ved siden af den. Læser som I plejer, taler lidt med pigerne om dagen osv. hvorefter de så skal sove.

En stor madras på gulvet har den fordel, at I vil kunne give hende masser af fysisk kontakt og at hun samtidig stille og roligt kan lære at sove med jer mere og mere på afstand. Og så vil hun der ikke kunne falde ud over kante og slå sig ...

Protesten kan også handle om at hun hellere vil lege og lave sjov end hun vil sove. Måske er hun ikke træt nok og I skal her overveje, hvor meget hun sover om dagen og hvad tid I putter hende på. Hvis tidspunktet ikke er rigtigt, vil hun naturligt ...


Annonce

... protestere - ingen kan sove på kommando.

Og så skal I naturligvis prøve at tale med storesøster om at det er super hyggeligt at sove sammen, men at de jo netop skal sove og ikke lege ... og at hun må hjælpe dig med at få skabt lidt ro. Modsat, så skal de jo også have lov til at hygge sig lidt og netop det at storesøster pjatter og er der kan jo gøre at lillesøster bliver mere tryg ved at skulle sove og begynder at se frem til dette.

Der er derfor ikke spor i vejen med, at de to tumler rundt, har det sjovt osv. 15 minutter inden sengetid - I behøver ikke være til stede og være en del af dette, de må gerne lege lidt, det er okay. Men bagefter skal der så naturligt være ro og de kan så der få læst lidt historie og falde i søvn. På den måde bliver der måske plads til begge dele - både lysten og glæden ved at sove sammen og også reglen om at det er sovetid og ikke legetid :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Får den store lyst til at sove på madrassen sammen med den yngste, så er det også helt okay. Hun kan måske give den nærhed, som den yngste netop søger hos jer og det kan også være en måde at komme væk fra jeres favn og få nye rutiner skabt. Mange børn nyder og har stor glæde af at sove sammen - de kan nyde det rigtig meget begge to :) Det vigtige er at de ikke presses til noget de ikke har lyst til.

Det er helt naturligt at der lige nu sker en masse i jeres yngste datters liv, som påvirker søvnen og ofte ser man i 12-14 måneders alderen, at børn har en periode, hvor de er mere omklamrende og tryghedssøgende - præcis som de ofte også har i 8-10 måneders alderen. Der, fordi de begyndte at kravle og bevæge sig mere rundt, nu fordi hun begynder at gå mere omkring på egen hånd :)

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce