Annonce

Annonce

Svar: Overvejer at begynde på skemad - 4 mdr.


3. august 2010

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mette

Når man starter med skemad, så anbefaler jeg at man normalt starter med grød og at man starter med skemaden om dagen. Det vil f.eks. ofte passe meget fint, at starte med skemaden til frokost. Sammen med skemaden gives lidt vand af en kop eller et lille snapseglas, som passer i størrelsen til barnets mund og så barnet stille og roligt lærer at drikke på denne måde.

I begyndelsen ammer man eller giver man flaske fuldstændig som man plejer og skemaden kommer således ud over den vanlige mængde mælk. I begyndelsen giver man kun få skefulde af gangen og stille og roligt øges så mængden. Selvom barnet virker meget interesseret, åbner munden højt og umiddelbart virker til at kunne spise meget, så er det en god idé at holde lidt igen i starten, så barnets mave kan nå at følge med - og så der stadig er plads til masser af mælk. Mælk er de næste måneder frem stadig hovedindtaget og skemaden må ikke fylde for meget :)

Det er godt at starte med lidt risgrød eller majsgrød også hirsegrød, boghvedegrød eller quinoagrød er fint at give - de sidste tre laves på flager og giver derfor grøden en lidt mere 'fnugget' konsistens.

For at variere smagen lidt, kan man komme en lille smule frugtmos på grøden. Man bør starte med kogt frugtmos og holde igen med f.eks. bananmos af hensyn til barnets mave. Lidt sveskemos, pære eller æblemos kan man dog sagtens give. Man kan lave grød og frugtmos selv eller man kan købe færdiglavet børnemad og frugtmos på glas, det er helt op til dig, hvad du synes er bedst og hvad du har overskud til. Ernæringsmæssigt er der ikke noget i vejen for at starte med den færdiglavede mad.

Start med 4-5 tsk grød, evt. med lidt frugtmos, til frokost og tilbyd lidt vand af en kop sammen med skemaden. Da din datter kun er 4 måneder skal du gå meget langsomt til værks. Det er som sagt vigtigt at stoppe efter 4-5 skefulde også selvom hun viser interesse for mere, så du er sikker på at hun ikke får maveproblemer. Øg hende langsomt over flere dage ...


Annonce

... og tilbyd ikke mere end max en lille dl.

Når hun kan spise det og det går godt, maven fungerer osv. så kan du begynde at øge hende til to måltider dagligt - det vil ofte være i 5 måneders alderen. Her kan hun så få lidt grøntsagsmos til aften, netop med udgangspunkt i de grøntsager i andre spiser - gulerod, kartoffel, blomkål og broccoli og lignende milde grøntsager.

Generelt gælder at det er bedre at give hende 3/4 dl. 2 gange dagligt end 1½ dl en gang dagligt. Ved at tilbyde lidt mindre 2 gange dagligt, så får hun får det første et større udvalg af forskellige vitaminer osv. men det levner også bedre plads til mælken i maven.

Antallet af amninger er altså fortsat det samme, først omkring 7 måneders alderen vil skemaden normalt begynde at fylde så meget, at nogle af amningerne kan springes over.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 06: Amning og sover lidt videre, får nogle gange en ekstra lille amning at vågne på.

Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur. Har hun en overgang brug for en lille amning, når hun vågner af luren er det helt fint, så får hun det.

Frokost 12: Grød, evt. med frugtmos, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13/14 som nu.

Eftermiddag 16: Ammes

Tager dagens 3. lur som oftere er en powernap som nu og har hun igen brug for lidt ekstra amning her, er det helt okay :)

Aften 18: Her vil lidt grøntsagsmos komme på banen, i takt med at hun spiser godt om formiddagen og 2. måltid introduceres.
Ammes ellers efter behov i løbet af aftenen som nu.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20.30, - igen varierer tidspunktet efter hvor lang og hvor sen en 3. lur hun har taget.

Sen aften 23-24: Ammes

Midt nat 03: Evt. amning - de fleste børn vil først omkring 6 måneders alderen kunne undvære amning midt nat.

Jeg håber at ovenstående plan for dagen hjælper dig videre og viser hvordan du får plads til skemaden, når I nu går igang med det :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce