Svar: Ammes i søvn eller ?
Kære mor til dejlig pige :)
Tak for dit brev og velkommen til.
Det er helt naturligt at din datter ikke kan lægges vågen i sin seng og så falde i søvn. Med den alder hun har, skal amningen naturligt indgå som en fast del af hendes putteritual. Det du beskriver lyder meget omsorgsfuldt og nærværende og lad ikke nogen fortælle dig andet! :)
Det du skal være opmærksom på er, at hun stille og roligt bliver i stand til at falde i søvn uden at have brystet i munden. Det vil sige, at hun stadig skal ammes lige inden hun skal sove, men stille og roligt skal hun så flyttes over i sin seng eller barnevogn og falde helt i søvn der.
Når du lægger hende fra dig, skal det være inden hun falder i så dyb søvn, at hun ikke ænser at hun bliver flyttet. Det er synd for hende, hvis hun sover godt og idet hun så lægges ned, så oplever hun et skift og bliver forskrækket fordi hun pludselig er lagt et helt andet sted. Det er utrygt. Det er derfor vigtigt at hun lige når at følge lidt med i at hun rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor hun er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre.
Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Hun kan evt. være svøbt i et lille klæde, så skiftet fra din favn og ned i egen seng ikke føles så stort og du må gerne forsøge med en sut - men vil hun ...
... ikke have den, er det også helt fint. Masser af børn bruger ikke sut :)
Du skal altså putte hende lige der, hvor hun er lige ved at overgive sig til søvnen, men lige misser med øjnene, registrerer at hun flyttes, men er træt nok til at sove videre. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. På den måde kan du lulle hende i søvn, uden at hun har brystet i munden.
Med hensyn til vælling, så anbefales dette jo først ved 6 måneders alderen nu ... Dette fordi amning generelt anbefales til 6 måneder. Det lyder dog som om at lillepigen er ved at være lidt mere sulten og måske har brug for lidt ekstra og det kan godt tænkes at en flaske sen aften, ville kunne give lidt mere ro og mere sammenhængende nattesøvn.
Du er derfor velkommen til at forsøge. Det kan så være med almindelig mme, det vil ofte have en mere mættende effekt end modermælk og kan derfor godt gøre en forskel.
Det kan også være at du skal begynde at overveje, hvorvidt hun vil have glæde af så småt at starte op med lidt skemad. Men da hun ikke er så gammel endnu, vil det være helt fint at give lidt supplement på en flaske en overgang. På den måde får hun lidt mere mættende og hvis det så ikke viser sig at være nok, så kan du starte med lidt grød - og her anbefaler jeg så at du starter til frokost og ikke om aftenen. Men det er en anden snak :)
Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Fødder
På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.
Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.