Svar: Søvn i dagstimerne - 5 mdr.
Kære Lene
Du skal være opmærksom på at din datter ikke bliver putte for tidligt. Hun er jo en lille aktiv pige, som gerne vil følge med i alt hvad der sker og som samtidig også har en stor motorisk uro og svært ved at overgive sig til søvnen - og børn som din datter, sover ofte lidt mindre end gennemsnittet.
Du er derfor nødt til at sige til dig selv, at hun i sine vågne perioder skal være aktiv og opleve. Hun skal bruge sig selv både motorisk og mentalt, hun skal 'køres træt' på flere planer og først derefter, når hun virkelig er fyldt op med masser af stimuli fysisk og mentalt, så skal du putte hende, evt. lægge dig med hende og så skal hun sove.
Det er altid svært at finde ud af hvornår noget er for meget og hvor grænsen går, for du vil jo heller ikke overstimulere hende. Men det er vigtigt at du prøver at tænke lidt omvendt af hvad du ellers har gjort. Tidligere har der sandsynligvis været stor fokus på at geare ned inden ...
... søvn, der skal være stille, hun skulle svøbes, lulles i søvn osv. og I har sandsynligvis gået lidt på listefødder, når hun endelig sov - det er en af grundende til at hun nok er så lydfølsom som hun er ... Men nu skal du tænke mere i vågne periode end på hendes søvn. Du skal tænke på aktiviteter og stimulering.
Det kan hjælpe dig at du sætter hende i barnevognen. Hun kan sikkert ikke sidde helt endnu, men så må du sætte ryglænet op, så hun kan sidde skråt, halvt sidde, halvt ligge. Tril hende en tur, hvor hun starter med at sidde, kigge på verden, mærke vinden i ansigtet. Og først når hun tydeligt er ved at falde i søvn, lægger du hende ned.
Læg her mærke til tidspunktet, det kan give dig et fingerpeg om, hvornår hun mon egentlig er parat til at sove. Hvis du ender med at trille hende ½ time før hun sover, så skal du måske netop først prøve at putte hende ½ time senere ...
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Tvillingefødsel
Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.
En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.
Man...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.