Svar: Vægt og afføring - og frugt
Kære Iben
En tommelfingerregel er at barnet tredobler sin vægt inden for det første år, så hvorvidt de 10,7 kg er okay skal vurderes i forhold til din søns fødselsvægt. Jeg vil dog sige at man ofte også må se på det enkelte barn og børn som ved fødslen vejer fem kg, når som regel ikke op på 15 kg inden for et år, så det vigtige er at barnet trives og følger en kurve, altså ikke pludselig laver et dyk.
Det er naturligt at han ikke tager særlig meget på, når han begynder at bevæge sig mere rundt og som du beskriver ham, så bruger han meget energi. Både af hensyn til dette, men også for at give energi nok til hans hjerne, anbefaler den danske sundhedsstyrelse at børn får tilstrækkeligt med fedstof under et års alderen. Det betyder at man anbefaler at der tilsættes en tsk. fuld fedstof i hjemmalvet grød/mos, også gerne smør eller andet på brødet og gerne sødmælk. De meget 'store' børn kan så gå over til letmælk fra et års alderen.
At noget af maden komme ubearbejdet ud er naturligt. Det skal ikke forhindre dig i fortsat at tilbyde ham, du må gå ud fra at kroppen tager det den skal bruge.
Med hensyn til frugt, så må han stort set få alt. Nogle børn kan få det der hedder kontaktallergi, som er et rødt og knopret udslet omkring ...
... munden, når de f.eks. spiser appelsin og kiwi, men det er ikke skadeligt.
Jeg synes ikke der er nogen problemer i at give ham frugt. Det kan gives enten som mellemmåltid, som dessert eller som 'topping' på grød eller yoghurt.
Med hensyn til frugtyoghurt, så er det rigtigt at dette ikke anbefales, da det ofte er for sødt. I stedet kan du give A38 eller cultura, altså produkter lavet på sødmælk og så selv komme frugt på. Det kan også være bær af forskellige slags. Vær opmærksom på at han ikke må få ymer, ylette og kvark under 1 års alderen pga det høje proteinindhold.
Hvor meget frugt han må få afhænger af, hvad han i øvrigt spiser. Nogle børn spiser jo godt af det hele og frugt ved siden af, hvor andre børn foretrækker frugten som er sød og dejlig i konsistensen og kommer derved til at mangle den mere faste føde. Jeg synes derfor det skal være en individuel vurdering.
Den hyppige afføring kan dog godt skyldes indtaget af frugt, da dette er med til at sætte gang i maven. I kan derfor forsøge at skære lidt ned på frugten og i stedet skrue lidt op for indtaget af brød, gryn, pasta, grøntsager, yoghurt mv. for at se om der sker en ændring.
Som du beskriver ham, så lyder han til at trives godt:o)
Fortsat held og lykke med ham.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Klip i mellemkødet (Episiotomi)
I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.
Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.
Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.