Svar: Sove igennem igen efter øreproblemer
Kære Majbritt
Det er godt at jeres dreng har fået dræn og at I kan mærke at det har hjulpet. Det har stor betydning for både hans søvn og hans udvikling fremover :)
Men det tager rigtig lang tid, at komme ud af den vane, han har fået med at vågne om om natten og I er nødt til at væbne jer med tålmodighed. Der kan altså godt være en tilbagevendende opvågning om natten i lang tid efter, at ørerne er blevet erklæret raske og fine ...
Dertil kommer at jeres dreng naturligvis skal lære at falde i søvn uden jeres afhængighed. Det kan nemlig ikke udelukkes at han vågner og søger jer om natten, fordi han forbinder jeres nærhed med at skulle overgive sig til søvnen. Han falder jo i søvn imens I sidder hos ham og I går ikke fra ham før han sover dybt. Så går I ud, lukker døren og han er alene. Når han så vågner, så bliver han naturligt utryg, for sådan var verden ikke da han faldt i søvn og derfor søger han naturligvis jer igen. Ligeså snart han mærker at I er der, så sover han trygt og roligt videre.
Jeg plejer at sammenligne det med at du som voksen falder i søvn ved siden af din partner og han så forsvinder i løbet af natten. Hvis du vågner og oplever at din mand er væk, så vil du ikke kunne sove videre, men i stedet vil du vågne yderligere op, du vil mærke en uro og du vil begynde at søge efter ham, for at finde ud af hvor han er blevet af. Du ville først falde til ro, når du havde fundet ud af at der ikke var sket noget, at han bare var gået på toilet, ikke kunne sove og derfor var stået op og sad og læste avisen eller lignende.
Og det er præcis det samme for jeres dreng, når han vågner op, så mærker han efter - er I der, er situationen som da han faldt i søvn ... er den det, så sover han trygt videre, men er I væk og forbinder han det at sove med at ligge tæt ved jer, eller at I skal være ved siden af ham, så vil han blive urolig, vågne mere op og vil ikke kunne sove igen før I atter giver ham den søvnassociation han søger :)
Det vil derfor være en rigtig god idé at I nu indfører nye rutiner om aftenen, som handler om at han naturligvis skal være tryg ved at falde i søvn i sin seng og han skal vide at I er der for ham og passer på ham - men at han godt kan ligge i sengen uden at I sidder hos ham til han ...
... sover.
Børn i denne alder ofte har en masse tanker, en masse oplevelser, som de skal have bearbejdet inden de kan lægge sig til at sove. Derfor er det en god idé at bruge lidt tid ved sengekanten, hvor man taler med barnet om hvad der er sket, hvordan dagen er forløbet, hvad barnet har oplevet – både af gode og mindre gode ting, så man ligesom får barnets hoved tømt lidt for tanker og derved hjælper barnet til mere ro.
Det er også fint at læse en godnathistorie, synge en sang eller lignende, men derefter kan det være en god idé at stille sig i nærheden og lave noget praktisk. Man kan også nogle gange gøre begge dele samtidig, så I med det samme I har puttet ham, går igang med at lave noget praktisk og taler med ham derfra. Det har den fordel at det hyggelige ritual ikke afbrydes af at I går fra ham ...
Det at være i gang med noget praktisk som at lægge tøj sammen eller stå og stryge tøj, signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig. Samtidig kan man så verbalt betrygge barnet og fortælle hvad man vil have barnet til "jeg er lige her, læg du dig ned".
Det sender altså et signal til barnet om at I ikke bare sidder og venter på at han skal sove. Han kan spørge eller kalde på jer "Moar...?" og I kan svare "Ja, jeg er lige her, læg du dig bare til at sove". På den måde viser I ham at det er sovetid og at I er der og passer på ham.
På samme måde kan man udnytte det at skulle lave noget praktisk – f.eks. gå frem og tilbage med rent tøj som skal lægges på plads – man har nemlig et formål med at gå frem og tilbage og det er noget helt andet end at vente på at barnet sover. Man siger således: "jeg henter lige noget af dit tøj, så kommer jeg igen" i stedet for "nu skal du lægge dig til at sove og så kommer jeg igen". Det sender nogle andre signaler og gør samtidig barnet rolig ved at være i sin seng.
Døren til værelset skal stå åben, han må ikke føle at han bliver afskåret fra jer. Han skal til at starte med kunne se jer hele tiden og han skal hele tiden kunne høre jer, så han ved at I er der - også selvom I på sigt er inde i stuen og går frem og tilbage.
Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:)
Rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.