Annonce

Annonce

Svar: Middagslur - nej tak!


16. juli 2010

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Livas mor og far

Super flot at I har fået adskilt bryst og søvn, så brystbehovet dækkes, men så det ikke er en afhængighed for at kunne sove ... :)

At hun stadig har brug for brystet er helt okay, hun må jo meget gerne fortsætte med at blive ammet. Hvornår man stopper med at amme, afhænger helt af hvad både mor og barn har det godt med og selvom hun nu er 1 år, så behøver I ikke stoppe amning. WHO anbefaler faktisk amning helt op i 2 års alderen, fordi undersøgelser viser at det forebygger brystkræft hos moderen, så langtidsamning kan også have gode fordele ...

Hun må naturligvis ikke drikke så meget mælk hos dig, at det tager pladsen op for den egentlige mad og det er som sagt også vigtigt at hun ikke er afhængig af brystet på en måde, hvor hun søger det igen og igen natten igennem for at kunne sove. Men en enkelt amning eller måske to er faktisk helt okay, så længe I begge trives med det :)

Der sker udviklingsmæssigt meget med lillepigen i øjeblikket, hun rejser sig, går rundt og oplever derfor verden større end før. Hun har en naturligt motorisk uro og får også mange stimuli, bruger alle sine sanser og alle oplevelser skal bearbejdes - det er derfor svært at give slip på dagen, når hun skal sove og det er også svært at sove roligt, når hun først sover - hun drømmer rigtig meget.

De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde kun at sove en lur dagligt og overgangen er altid svær. For nogle dage vil hun naturligt ikke have brug for en formiddagslur, men vil måske først være parat til at sove når kl er 11 ...


Annonce

... ... hvilket så betyder at hun bliver træt om eftermiddagen og har svært ved at holde sig vågen til om aftenen. Andre dage sover hun sin formiddaglur som hun plejer og så går det bedre og atter andre dage, vil hun være tilfreds med kun en lur dagligt. Det er altså nødvendigt med en vis fleksibilitet lige nu i forhold til dagssøvnen.

Det er meget varmt i øjeblikket og det gør det naturligvis ikke lettere at få hende puttet i vognen.

Jeg vil anbefale jer at I starter med at lade hende sidde op i vognen, triller hende en tur, pas det ind med at I alligevel vil trille op at handle eller lignende og lad hende så sidde og mærke verden, opleve, følge med i hvad der sker, tale lidt om de ting I kører forbi osv. Læg hende først ned, når hun tydeligt viser sig parat og lad hende så sove det hun der viser behov for.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Tag en tur til vandet, gå i svømmehallen eller lignende, hvor hun bruger sig selv rigtig meget både fysisk og mentalt, så hun bliver træt på alle punkter. Udnyt formiddagen netop til sådanne ting, så bliver hun lettere at putte til en middagslur.

Sørg også for at hun får masser af varieret mad og mad som virker godt i forhold til hendes søvn. Giv hende også mad, som kræver lidt koncentration at spise - det kan f.eks. være en rosinbolle hun får i barnevognen, når I triller af sted. Det at sidde og pille rosinerne ud af bollen, samtidig med at hun trilles, kan godt gøre hende træt og gøre at hun så overgiver sig og får sovet ....

Håber I kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke med hende :)

Fortsat god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce