Svar: Puttetidspunkt
Kære Dorte
Tak for dit brev, dejlig at høre fra dig igen og stort tillykke med lillebror. Det lyder som om at I har det godt alle fire - rigtig dejligt! :)
Hvis du har det bedst med at have lillebror tæt på dig om aftenen og synes det fungere uden problemer, at han starter med at være i stuen, bliver skiftet, gjort klar til natten osv. når du selv gå i seng, der ammer ham og så putter I til natten - ja så er det super fint. Det lyder jo som om at det lige nu fungerer rigtig godt og i princippet skal man ikke ændre noget som fungerer og alle er glade for :)
Men ellers vil det normalt være sådan at man omkring 8 ugers alderen, omkring de 2 måneder, kan begynde at indføre lidt faste ritualer omkring søvn. Det er måden man pusler på, skifter over til nattøj, amning, en stille sang, måden man kærtegner på, en bestemt klud, en sut eller lignende, som barnet konsekvent puttes med. Det er fint.
I 3-4 måneders alderen kan man så begynde at indføre lidt mere faste ritualer, arbejde på en "3 lure om dagen-model", igen mere og mere genkendelighed omkring putning, putteritualer osv. hvor barnet også stille og roligt begynder at registrere hvor det bliver lagt til at sove, generelt sover i sin barnevogn om dagen og i sin seng om natten osv. Som man nu har det bedst med, man skal naturligvis vælge en rutine som er god for alle :)
Jeg synes det lyder fint at du venter med at pusle ham til du selv går i seng, fordi du derved undgår at skulle op og skifte ham om natten, hvor du selv sover rigtig godt. Han behøver ikke ligge på værelse for sig selv alene om aftenen, hvis han sover godt i stuen - modsat, hvis han virker til at blive forstyrret af fjernsynet, lydende, lyset osv. så er det en god idé at lægge ham i liften og lade ham sove afsides. ...
... Men det er for mig at se lige nu mere et spørgsmål om at han godt kan have brug for ro om aftenen, fordi han ikke er i stand til at lukke lyde ude endnu.
Små børn som din dreng kan ikke lukke lyde ude, de hører ligesom alt og har endnu ikke den evne. Som voksne kan vi godt have radioen tændt - høre en sang som vi synger med på, så kommer der noget vi ikke hører og så er der noget i radioavisen, som interesserer os og så lytter vi igen. Den evne til at lukke til og fra har små børn ikke, de hører det hele og derfor er det meget vigtigt at I hjælper jeres dreng med at blive skærmet og finde ro.
Mange forældre oplever at deres børn i 2 måneders alderen har en periode, især om aftenen, hvor de græder meget og virker helt utrøstelige. Det handler om at børn netop i denne alder, begynder at have meget mere rumfornemmelse, de oplever verden større og de har rigtig svært ved at kapere alle de indtryk de får.
Hvis jeres dreng har perioder, hvor han tydeligt virker overtræt, ked af det, har svært ved at koble fra osv. Så vil det være rigtig godt at gå afsides med ham om aftenen og hjælpe ham til ro, ved ikke at have ham i stuen. Modsat, hvis han hører til de børn som faktisk trives rigtig godt med at have lidt støj omkring sig, føler sig tryg ved det, så er det jo helt fint at gøre som du gør.
Så igen - hvis det fungerer rigtig godt hos jer lige nu, som tingene er, så lad dem være som de er. Men hvis I har problemer med det, så kan nye vaner og rutiner være en god idé :)
Læs i øvrigt min bog "Sådan får du dit barn til at sove!" som beskriver søvnen fra spædbarn til børnehavebarn og giver et indblik i hvad I kan forvente, hvad putteritualer er, hvornår man kan introducere hvad osv. :)
Rigtig meget held og lykke og rigtig god sommer! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.