Svar: Væskebehov når tendens til forstoppelse
Kære Pernille
Du skal ikke gå ud fra at Sophus skal have 150ml pr kg, når han er så stor en dreng som han er og i øvrigt er sund og rask. Regn i stedet med ca 100ml pr kg, altså ca 1200ml i døgnet og det vil være meget passende for ham og blive dækket fint af mme, vand af kop og så den mængde væske der naturligt indgår i maden. Vi andre kan jo også have svært ved at drikke så store mængder - det har du fuldstændig ret i :)
Giv ham frisk frugt og bær, som også indeholder naturligt væske og som samtidig har god effekt på maven. Det kan være melon, appelsin, blommer, kiwi, ferskner, nektariner, pærer, jordbær, hindbær osv. Han må få alt. Giv ham også frugtmos på grød eller som mellemmåltid, giv ham en gang imellem frugtgrød med mælk på - en gammeldags frugtgrød med mælk sikrer ham både frugten der holder maven igang og lidt ekstra væske.
Og så må du tro på at han et eller andet sted er i stand til at regulere sit behov, så når du ...
... tilbyder væske, så drikker han når han er tørstig og har brug for det :)
At han tager maden ud af munden hører alderen til, det er ofte ikke fordi han er kræsen, men fordi han lige nu "vil selv" og også har stor udforskningstrang, han vil se maden, se hvordan den ser ud, når han har tygget på den, - han smager, studerer ved at tygge, pille ud, ind igen, tygge og smide væk ... Det er normalt for alderen.
Du gør det helt rigtige ved at tilbyde ham små hyppige måltider og samtidig også motivere ham til det du gerne vil have ham til "ind i munden skat, mmm smager godt" osv. og så må du servere maden adskilt og sørge for at han får så meget varieret som muligt.
Nogle gange hjælper det faktisk kun at give ham 2-3 hapsere af gangen, evt. lægge dem på en ensfarvet dækkeserviet uden tallerken, så han får fokus på de 2-3 hapsere der skal spises. Når de er spist kan han så få et par mere ...
Rigtig meget held og lykke og rigtig god sommer :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Tommelfinger - sutte på
Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.
At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig