Svar: Hvorfor vil han ikke sove
Kære M.B og T.H
Jeg kan godt forstå at I er ved at være trætte, men det må Mikkel så sandelig også være.
Man kan sige at så længe han er spæd, så er det naturligt at have behov for amning og tæt kontakt. Det har givet ham tryghed at være 'omsluttet'. Dertil kommer at det jo er sådan det har været hele hans liv, det er det mest trygge han kender, det er det han har lært, at sådan falder man i søvn. I kan derfor ikke få udfra at I kan ændre dette lige fra den ene dag til den anden, men naturligvis kan det lade sig gøre. Det tager bare lidt tid og kræver en masse tålmodighed og omsorg.
I skal sørge for at give Mikkel en ny vane, en ny rutine, som med tiden vil blive det genkendelige og det der giver tryghed fremover.
I skal også sørge for at han får nok at spise. Umiddelbart lyder det som om at han tager en forholdsvis stor del af sit behov hos mor. Amning er også rigtig godt, men med den alder han har nu, er der ernæringsmæssigt ikke grund tilat amme om natten. Der kan dog stadig være et tryghedsbehov i det.
Han må godt få 3-4 måltider skemad dagligt. En plan kunne se således ud:
Morgen: bryst
Formiddag: grød
Frokost: grøntsagsmos med kød eller fisk
Eftermiddag: grød og evt bryst
Aften: Grøntsagsmos med kød eller fisk og evt. frugtmos til dessert
Sen aften: bryst
Prøv at kigge både på ham, men også på ...
... klokken og prøv at indføre faste sove tider. F.eks. fast at sove ved 9.30-10´tiden om formiddag, efter grødmåltid. Kør gerne en tur med ham fast på dette tidspunkt. I hvert fald i en periode, så dette hører med til putteritualet.
Indfør igen en fast putning, igen gerne i barnevogn, som det passer ind i forhold til grødmåltidet (det kan gives før eller efter turen, som du bedst vurderer).
Han har en fantastisk evne til at kunne holde sig igang ved at power-nappe og det vil være langt mere hensigtsmæssigt om du kan få ham ind i en rytme med at sove længere tid af gangen og så to lure i løbet af dagen. Jeg tror umiddelbart at hans rytme om aftenen også vil ændre sig, hvis du får ændret soverytmen om dagen og samtidig får ham øget i mad.
Sørg også for at der ikke rumsteres for meget om aftenen. Det er bedre at tumle rundt og være aktiv i løet af dagen, så han er fysisk træt om aftenen. Måske skulle du prøve at lægge hans bad på et andet tidspunkt.
Brystet en gang i timen natten igennem, er en vane, men måske også et sult behov som forhåbentligt ændrer sig i takt med at du får givet ham andet og mere mad i løbet af dagen. Bryst en gang i løbet af natten kan være okay i forhold til hans alder, men mælken skal ikke fylde så meget at den tager pladsen op for fastere og dermed mere mættende føde.
Fortsat held og lykke med ham.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...