Annonce

Annonce

Svar: Vågner ofte aften og nat


18. juni 2010

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og dejligt at høre at du har brugt mine svar til andre meget og at du nu selv har fået lyst til at skrive til mig :)

Jeres datters afbrudte nattesøvn hænder sandsynligvis sammen med flere ting - både vane og naturligt afhængighed af dig, for at kunne sove, men også udvikling, alder, rytme om dagen osv. Flere ting spiller ind :)

Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange i løbet af en nat, vender os, trækker dynen lidt op, sparker den af, drejer om på den anden side, retter på puden osv. Det er helt naturligt og netop børn i jeres datters alder, kan ofte sove uroligt. Det ses især i 8-10 måneders alderen, men kan godt komme før og kan også vare længere ...

Hun er så gammel nu, at hun fint kan ændre stilling, hun triller måske om på maven, om på siden osv. og i det hele taget har hun sikkert en stor motorisk uro om natten. Men stadig er det svært for hende at blive lagt rigtigt igen, når hun vågner om natten og derfor har hun sandsynligvis brug for stillingsskift, brug for hjælp til at blive lagt rigtigt igen og det er helt normalt.

Samtidig er hun meget bevidst om hvor du er i forhold til hende og lyder til at have meget brug for at blive betrygget i at mor er der - far dur ofte ikke - det skal være mor og det er naturligvis hårdt, men et eller andet sted og så helt naturligt, hvis du altid har været mest omkring hende. Jeg kunne godt forestillig mig at du fra hendes fødsel, har været på hende og far har taget sig af storebror - ikke nødvendigvis bevidst, men sådan er rollerne blevet fordelt og det reagerer jeres datter så på nu netop ved at det er bedst mor putter, for det kender hun og er hun tryg ved.

Det betyder ikke at hun ikke kan lære at far også kan - men det kræver en indsats fra jeres side, som handler om at far generelt skal mere på banen, far skal naturligt indgå i hendes pasning og især indgå i hendes putteritual og det er her vigtigt at se på hele ritualet. I princippet starter ritualet jo allerede med mad, bad, nattøj, børste tænder, bryst osv. Og det er vigtigt at far gør alt det han kan, så det ikke kun er mor. Jo mere far deltager i alle forberedelserne til natten, jo lettere vil han også kunne tage over når hun skal puttes og om natten.

Så længe du ammer, så er det naturligvis nødvendigt at du giver mælk og har den tætte nærhed inden putning. Hvis far skal tage over her, er alternativet til amning en flaske - det kan man også vælge at indføre, fordi far så kan putte og mor bliver frigivet til storebror - men man er nødt til at vælge - man kan ikke det hele :)

Jeres datters rytme om dagen spiller også ind og som du skriver så kan du godt mærke forskel på hendes nætter, alt efter om hun har sovet 2½ time om dagen eller mere eller mindre. ...


Annonce

... En fast rytme, mad på bestemte tidspunkter, en god sammensætning af mad osv. har stor betydning for hendes søvn både dag og nat. Og planen ser her umiddelbart meget fin ud, i forhold til hendes alder

Når hun vågner om natten, så efterspørger hun det hun havde da hun faldt i søvn, så hvis hun falder i søvn med brystet eller i din favn, så vil hun søge dette. Det samme gælder, hvis hun falder i søvn med sut, en hånd at holde i osv. Det kan hun også vågne op og savne. Det kan derfor være en god idé at give hende en søvnassociation, som kan hjælpe hende videre i søvnen uden for meget aktivitet fra din side. Det er måden du kærtegner hende på, en sutteklud ved ansigtet eller f.eks. små beroligende ord du siger. Netop det med at kunne sige "ssshh-ssshh" kan være rigtig godt, fordi det er noget du også kan gøre på afstand. Hendes underbevidsthed vil registrere at du er der, ligesom du var der da hun faldt i søvn og det vil hjælpe hende videre i søvnen.

At hun har mange små opvågninger om natten er altså naturligt og at hun har brug for en beroligende hånd er også helt naturligt. Det er jo ikke mælk / bryst, at blive taget op, vugget eller lignende, som hun søger - men det at mærke eller fornemme at du er der ...

Spørgsmålet er derfor om I skulle kapitulere og sige at lige nu har hun brug for at blive bekræftet i, at I er der for hende og derfor flytte hende ind i soveværelset. Evt. tage tremmerne af sengen til den ene side og koble hendes seng med din, så hun stadig kan blive puttet i sin seng, stadig få din beroligende hånd på sin krop - men så du også stadig kan blive liggende i din seng og ikke længere behøver stå op hver eller hver anden time natten igennem.

Det kunne altså godt være en god idé at give hende den tryghed og nærhed hun søger ved netop at lade hende sove i soveværelset. Men i stedet for at sove sammen med hende i jeres seng, så holde fast i at hun ligger i sin egen seng. Så bliver det også lettere at flytte hende tilbage til eget værelse igen ....


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det handler for mig at se rigtig meget om tryghed og alder og behovet for at vide at især mor er der for hende. Hun forstår ikke hvor du er, når hun ikke kan se dig - faktisk er de fleste børn omkring 16 måneder inden de egentlig forstår at man ikke har forladt dem, bare fordi man er ude af syne ...

Og så skal far mere på banen hele dagen igennem (når han er hjemme) og også om aftenen som del af putteritualet. Far skal bade hende, skifte hende, give hende mad osv. :)

Som du skriver er I allerede kommet langt - fra vuggen, bryst til kærlig hånd på brystet. Det går stille og roligt den rigtige vej og hun skal have tid :)

Så tiden arbejder også fortsat for jer - hvis det er nogen trøst ... :)

Rigtig meget held og lykke fortsat.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udvikling - børn

Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:

1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven

2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.

4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.

5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...

Læs mere i Babylex

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annonce