Annonce

Annonce

Svar: Hovedpude og sunde mad-snacks


17. juni 2010

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Hej med dig

Tak for dine dejlige ord - det er jo fantastisk at have en fan :)

Hvorfor bruger de hovedpude i vuggestuen? Det synes jeg du skulle spørge dem om ... Hovedpude har til formål at støtte barnets hoved og de fleste børn har ikke brug for støtte til hovedet før de er 2 år, selvom deres hoved er stort ved fødslen .. Indtil da ligger de fleste børn ganske fint med hovedet på en madras.

Ofte vil barnet naturligt vise behov for at få en pude, ved at det begynder at lægge hovedet på sine hænder eller tager en bamse eller måske forældrenes pude at lægge hovedet på. Men i princippet behøver man vel ikke give barnet en pude, før det viser behov herfor ...

Med hensyn til at sove på maven, så må han gerne dette, hvis han sover bedst sådan.

Med hensyn til frugtstænger og tørret frugt, så er det rigtigt at man skal tænke sig om. Der er meget stor på tørret frugt og hvad man køber, noget tørret frugt er så sødt at det kan sammenlignes med at give sit barn vingummi eller lignende slik og det vil man jo ikke gøre som mellemmåltid ...

Faktisk bliver noget tørret frugt tilsat ekstra sukker og det kan være svært at opdage, fordi der i dag ikke er lovkrav om, at tilsat sukker skal angives på pakken. Det betyder altså at man i bedste tro kan købe noget, som så viser sig at indeholder meget store mængder sukker.

Tørret frugt indeholder dog også fibre og kan være gode for fordøjelsen, de er trods alt et bedre alternativ til slik, det er altså bedre at give din dreng lidt tørret frugt end en lille skål vingummi, hvis det kommer dertil, men frisk frugt og bær ...


Annonce

... er det bedste valg.

Castus frugtstænger som jeg tror du refererer til indeholder ikke hvidt (tilsat) sukker men udelukkende frugtsukker fra frugterne i produkterne. Derudover har produkterne har et højt fiberindhold mellem 8-14g pr. 100 g og er således umiddelbart et brugbart alternativ til slik.

Tandlægerne anbefaler dog at man efter indtagelse af f.eks. frugtstænger gnaver en gulerod, fordi det er med til at rense tænderne... frugtstænger klistrer jo til tænderne og giver dermed grobund for huller.

Men en dreng på snart 12 måneder, vil jo have svært ved at gnave en gulerod ...


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Gode mellemmåltider til børn består af groft brød, frisk frugt og bær, grøntsager og evt. et surmælksprodukt af den neutrale type. Det kan være en grovbolle du giver ham med, ost i stænger, frisk frugt og bær efter årstiden, agurkestænger, peberfrugt, ærter, majs, gulerod (evt. lidt kogte).

Generelt får børn alt for meget sukker og vi behøver ikke tilbyde dem is, kage, slik, saftevand og lignende - det skal de tidsnok finde ud af hvad er og bede om det ... Så det er ikke noget du behøver introducere din dreng for.

Modsat, nu når han er 1 år - hvis I andre sidder og spiser en soft-ice og han gerne vil smage, så må han naturligvis gerne det - men få et helt bæger med is for sig selv, det behøver han ikke :)

Når man vælger produkter til børn og vil gøre sig overvejelser omkring sukkerindtag, så bør man som udgangspunkt vælge produkter som indeholder mindre end 10 gram sukker pr. 100g. Det er en meget god rettesnor :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterfødselsreaktion

Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.

Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...

Læs mere i Babylex

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce