Svar: Spørgsmål om mad m.m.
Hej med jer
Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng, håber at han har fået det bedre og er ved at være rask, når jeg nu svarer jer i dag ... :)
I skal udnytte at jeres dreng, har lyst til at putte i munden og gerne vil sidde med noget selv. Det er vigtigt at bibeholde dette og netop finde hans motivation ved at give ham mad i hånden. Jeg vil derfor anbefale jer, at I starter hvert måltid med at give ham mad i hånden at sidde med selv, som han kan gumle på, opbløde med spyt og sutte saften ud af.
Det har den fordel at det for det første stimulerer ham mundmotorisk, men det har også den fordel at det gør ham opmærksom på at det er spisetid og at han dermed bliver gjort klar og er mere parat, når skeen kommet. Mit forslag er derfor at han starter hvert måltid med noget i hånden og imens gør I så skemaden klar.
Når han efterfølgende skal spise, så er det vigtigt at I sætter jer foran ham, han skal sidde i sin høje stol og den der giver ham mad, skal sidde foran ham, få øjenkontakt og holde ham fast i at nu er det spise tid. Det gøres ved at verbalisere omkring maden og ved at lade ham spejle sig i jeres ansigt.
Du skal altså bruge din stemme og din mimik: "mmm mam mam mam, dejlig mad" åbne munden (han spejler sig i dig), ind med skeen, synke og igen "mmm mam, mam, smager godt", åbne munden ind med skeen. Det skal køre i en jævn strøm, så han ligesom ikke får mulighed for at blive afledt af andre ting, men hjælpes til at holde fokus.
Når han så alligevel forstyrres af noget eller har brug for en pause, så er det naturligvis helt okay, så følger I ham i det "nå skat, skal du have lidt at drikke" og så får han lidt vand og derefter er han så klar igen "hej skat, er du klar, mere mad, mmm mam mam" og så starter I forfra.
Der skal altså skabes interesse ved at starte måltidet med mad i hånden og derefter ved at motivere ham via jeres verbale sprog og mimik. Og ja - nogle gange føler man sig som en større ...
... skuespiller, men det kan være nødvendigt i starten indtil han finder ud af, hvad det handler om og så må I skiftes - for måske den ene har bedre held end den anden :)
Derudover er det super vigtigt at maden er interessant og smager af noget og i en alder af 7½ måned må han få stort set alt hvad I spiser og det er vigtigt at maden tager udgangspunkt i jeres mad.
Det lyder som om at han har svært ved at kapere mad i grovere stykker eller mad som indeholder klumper og sådan er der børn der har det. Det betyder ikke at han ikke skal have mad i fastere konsistens, men det vil være rigtig godt, hvis I giver ham tingene adskilt. Så han ligeså stille lærer at det der kommer med en ske, skal mere eller mindre bare synkes og det I giver ham i munden med jeres fingre, skal tygges. Der er således ikke spor i vejen med at I giver ham blendet grøntsagsmos med skeen og så små hapsere af indmaden af en frikadelle ved siden af, hvis han bedre kan spise det på denne måde.
Mad i hånden kan være ristede rugbrødsbjælker eller andre former for brødskorper, agurk, en kartoffelbåd, kogte buketter af blomkål eller broccoli, blødere typer af frugt - som appelsinbåde, et stort modent jordbær, melon, både af blomme, fersken eller en meget moden pære. Han kan også få lidt smattet hindbær ind i munden, som han kan sidde og sutte lidt på :)
Og så skal I ikke fokusere på hvor meget der kommer ind, men i stedet fokusere på at det er rutinen omkring måltidet der er vigtig og at lidt er bedre end ingenting. Det er bedre at han spiser 4-5 skefulde til ½ dl. og holder dette i sig, end at han ender med at kaste op, fordi maden bliver for meget for ham. Han skal forbinde det at sidde ved bordet med noget dejligt og rart :)
Med hensyn til at pludre i stavelser, så er de fleste børn ofte 8 måneder inden de begynder på dette (nogle lidt før, men også andre lidt senere), så her har han altså lidt tid endnu ...
Rigtig meget held og lykke, håber ovenstående hjælper jer videre på vej :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.