Svar: Overgangsmad vs. flasker
Kære Trine
Umiddelbart kommer din dreng op på 4 flasker dagligt a 200ml, det vil sige ca 800ml mælk i døgnet. Derudover får han mælk via sin skemad, så hans mælkebehov lyder umiddelbart til at være fint dækket. Hans væskebehov dækkes i øvrigt af vand af kop sammen med skemaden og så lidt kamillete af flasken imellem måltider - og ja, det lyder som om at han får sit behov dækket fint på denne måde.
4 flasker i døgnet kan altså være helt okay, netop fordi han indtager store mængder hver gang, er det helt i orden. Drak han nu kun 100ml af gangen, ville det naturligvis være problematisk, men han er rigtig god til at tage fra, når du tilbyder ham det og han er parat. Så som det ser ud lige nu, synes jeg faktisk at det lyder meget fint det du fortæller.
Du skal ikke regne med at antallet af flasker skal sættes ned de næste ca 3 måneder. Han vil sandsynligvis skulle bibeholde flaskerne som nu, men i takt med at han begynder at spise mere og mere skemad og i 6 måneders alderen skal have 3 måltider skemad dagligt, så vil hans mælkebehov sandsynligvis blive lidt mere nedsat - dog er antallet af flasker det samme, men mængden i hver ...
... flaske skrues ned. Dette regulerer han dog selv og det skal du lade ham gøre.
Hvis han har problemer med hård mave og du af den grund gerne vil have ham til at drikke mere væske, så kunne en mulighed være at du gav ham flaske inden middagsluren. Hvis han spiser frokost kl. 12, burde han umiddelbart godt kunne drikke en flaske kl. 14.30, når han puttes til lur - det er jo mere end 2 timer efter han så har spist ... Flasken han så får når han vågner, kunne han evt. få en lille smule senere f.eks. kl ca 17 og aftensmaden kunne så rykkes til kl. 18.30-19, så der på den måde igen blev bedre plads til begge dele ...
En plan for dagen kunne så se således ud:
Tidlig morgen 6.00 vågner og pludrer som nu
Morgen 7:30 flaske 200 ml
Formiddag 9:00-10:00 puttes og sover til 12:00
Frokost 12:00 Risgrød toppet med hjemmelavet frugt puré.
Flaske og puttes til middagslur ca 14.30
Eftermiddag 17: Flaske
Aften 18.30-19: Risgrød toppet med hjemmelavet grønsagsmos.
21:00 Flaske 200ml og nat nat.
2:00-3:00 Flaske 200ml
Et forslag du kan tage med dig :) Men hvis planen lige nu fungerer for jer, så er det også okay, så ro på :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Overtøj til børn
Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.
Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer