Svar: Forarbejdet kød og dåsefisk
Kære Lisa
Det er rigtigt at det anbefales at vi så vidt muligt undgår større mængder saltet eller røget kød, ligesom det også anbefales at undgå for meget forarbejdet kød.
Forarbejdet kød dækker så vidt jeg ved både over en kemisk forarbejdning, som f.eks. ses ved pølser, bacon og skinke. Men man taler også om kød der forarbejdes eller oparbejdes, når det ligger i køledisken. F.eks. et stykke kød, der starter som en steg, bliver skåret ud og solgt som bøffer og derefter som kødtern og tilsidst som hakket kød.
Når kød forarbejdes på denne måde, er det i orden at ændre dets holdbarhedsdato hver gang - og det kan være rigtig svært at kontrollere, så noget af det kød vi finder i køledisken kan faktisk godt være 'forarbejdet kød' selvom vi tror vi køber frisk kød ... bare lige en tanke med på vejen :)
Hvorvidt leverpostej kan høre til kategorien forarbejdet kød tør jeg ikke sige. Generelt tænker jeg dog at det jo er vigtigt at varierer børns indtag af kød og jo mere forskelligt man kan give dem, jo bedre er det. Derfor synes jeg personligt også at børn skal have lov til at få en pølse en gang imellem, have skinke, bacon eller andet - som en naturlig del af en varieret kost ...
Det er rigtig fint at give sit barn fisk på dåse, fisk er generelt vigtigt og fisk på dåse er stadig sundt og ...
... rig på Omega 3 fedtsyrer og andre gode ting :)
Med hensyn til hvorvidt man skal putte fisk fra dåse over i en anden bøtte efter åbning, så er det korrekt at man tidligere anbefalede dette. Grunden til at man ikke går så meget op i det mere, skyldes så vidt jeg ved at problemer med afgivelse af stoffer fra dåsemateriale ikke længere er så aktuelt som tidligere - i hvert fald ikke, hvis man køber dansk producerede produkter ...
Det er især afgivelse af tin fra dåser, som man er opmærksom på og i dag laves de fleste dåser sådan, at de bliver lakeret indvendig, så de ikke kan afgive tin til maden. Alternativt bliver der brugt dåser i aluminium og det vil sige at der slet ikke indgår tin i materialet, hvorfor der ikke kan afgives tin til maden.
Man kan stadig godt købe produkter på dåse, som er importeret og derfor ikke har lakeret inderside, det kan f.eks. være ananas, asparges, abrikoser eller tomater på dåse. Men når der er tale om danskproducerede levnedsmidler, så burde man umiddelbart ikke skulle bekymre sig om frigivelse af tin til indholdet.
Men, som altid - hvis man vil være på den sikre side, så er det ganske udmærket at komme resterne af en dåsefisk eller andre fødevare fra dåse i en plastbøtte, når det stilles i køleskabet.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
3. december 2025 | Kost og ernæring | 14 mdr.
Hej Helen. Jeg syntes det er lidt svært at finde ud af hvad der er en god...
27. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Det kunne være rart med rådgivning og gode forslag i forhold...
20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....
3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
Viden om børn:
Undertøj til børn
Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.
I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...
Øl og amning
Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.
Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.







