Svar: Søger diskussion og konflikt
Kære Napoleons mor
Jeres datter lyder til at være rigtig godt med sprogligt og som en pige der elsker at lege med ordene, variere sit sprog, måske synger hun også, siger rim og remser og bruger i det hele taget sproget rigtig meget.
Det gør naturligvis også at hun et eller andet sted er meget bevidst om, hvordan sproget kan bruges og hun bruger det ... hun spørger, diskuterer, forventer forklaringer, kommentere, argumenterer og hun gør det naturligvis for at lære, men også fordi det er hendes natur, hun er en sådan type.
Nogle gange spørger hun sikkert om ting der ikke er til at svare på og hvor du bliver overrasket over at hun overhovedet kan tænke sådanne tanker. Og det er okay at du nogle gange ikke ved det, måske kan du i stedet møde hende med et modspørgsmål "det har jeg ikke tænkt over, hvad tror du?" og så få en snak om det hun selv tænker og få hende til at fortælle mere i stedet for at diskutere eller blive sure på hinanden.
Hvis hun er meget empatisk, det er der jo børn som er allerede i den alder, som er meget hurtigt opfattende og analyserende, og som kan aflæser folk på ganske kort tid, så vil hun naturligvis med det samme gennemskue, når du bliver usikker, eller irriteret på hende eller andet og det er her meget vigtigt at du er ærlig samtidig med at du anerkender hende. Så hvis hun spørger om noget og du ikke svarer, så virker det naturligvis provokerende på hende og det er langt bedre at du åbent og ærligt siger "det ved jeg ikke" eller "sådan er det, fordi jeg siger det" eller "jeg vil ikke diskutere det med dig, jeg synes vi skal gøre xx i stedet for".
Og her er det også vigtigt en gang imellem at bruge humor, sige "altså børn som spørger og spørger - de skal ...
... kildes" og så fange hende og kilde hende, og på den måde give hende masser af kontakt og nærhed, og få hele situationen ændret, få hende drejet væk fra at ville diskutere og skabe konflikt.
Og nogle gange må du jo godt sige fra, melde ud at tingene er som de er og at det er dig der bestemmer fordi du er voksen. Ligesom du andre gange naturligt skal imødekomme hende og tale med hende om, hvad hun tror, tænker og mener, så hun også får lov til at diskutere ting og føler at hendes mening også har værdi.
Nogle ting kan du diskutere med hende og andre ting skal I ikke diskutere og ja, så bliver hun vred og frustreret og det skal du så hjælpe hende med at håndtere. Det gør du ved at fortælle hende at det er okay at blive sur, men det er stadig dig der bestemmer.
Og så skal du give hende masser af udfordringer som vil fange hende og interessere hende. Hun lyder til at være en kvik pige, så find på nye ting, spil spil, læs bøger, lav noget som udfordrer hende på flere punkter. Måske er hun også perfektionist og skal have tingene på bestemt måde eller bliver helt knust, når det så ikke lykkes - det skal I arbejde med, hun skal lære at det er okay ikke altid at være den der vinder eller at det er okay at tegningen ikke bliver ligesom din, for du har øvet dig i mange år osv.
Hun har rigtig meget brug for dig, som du skriver, og det er vigtigt at du er der for hende, rummer hende og nogle gange holder om hende, som en lille baby hvor du lader din krop omslutte hendes og bare beroliger. For ligeså stor hun nogle gange er, ligeså lille er hun andre gange og det er vigtigt at du prøver at lade hende være begge dele :)
Jeg håber du kan bruge lidt af ovenstående videre, fortsat held og lykke med hende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
Viden om børn:
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.