Annonce

Annonce

Svar: Aftensmaden fungerer slet ikke for os


31. maj 2010

Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mille

Som udgangspunkt er det en rigtig god idé at give jeres dreng en rum-opdelt tallerken og så give ham ganske lidt i hvert rum. Der må gerne være pasta i det ene rum, laks i det andet, gulerod i et tredie og måske et stykke brød ved siden af.

Det handler om at maden skal serveres adskilt og skal virke overskuelig. Hvis der ligger for meget på tallerkenen, så kan han ikke overskue at spise det og bliver frustreret og ked af det. Samtidig er det vigtigt at han får lidt af det, du ved han kan lide, så han går igang med at spise og forbinder det at sidde ved bordet og netop skulle have mad, med noget hyggeligt og rart. Det er vigtigt ikke at gøre måltidet til en kamp, men gøre det hyggeligt og okay for jer alle.

Det er helt naturligt for hans alder at han er meget selektiv og nogle gange kan du naturligvis godt være nødt til at servere 'det kedelige' først, som du skriver, så han får noget af det han ellers ikke rigtig gider spise og bagefter får noget pasta eller andet, som glider lettere ned.

Man skal naturligvis anerkende at der er mad han ikke bryder sig om, ikke kan lide - der er jo sandsynligvis også retter du ikke selv spiser og af samme grund laver du dem ikke, så derfor får I dem aldrig ... på samme måde kan jeres dreng sagtens have ting, han ikke bryder sig om og det er okay.

Men ofte handler hans afvisning også om at han er træt, mangler overskud efter en lang dag, ikke kan overskue det at spise og her hjælper det nogle gange at lege maden ind i ham eller f.eks. lade ham komme over på dit skød og ...


Annonce

... blive hjulpet. Man kan godt med børn i denne alder være nødt til at nøde dem lidt, - ikke kræve for meget af dem, men hjælpe dem med at få spist, også selvom de sagtens kan selv. Det handler om at de simpelthen er så trætte om aftenen og at de har brug for at vi der ikke stiller alt for store krav.

Hans afvisning kan naturligvis også handle om, hvordan I reagerer, når han afviser maden - for han er jo og bliver mere og mere bevidst og ved godt at han ved at knibe munden sammen og skubbe tallerkenen væk kan blive centrum for middagsbordet og hvem vil ikke gerne være det ... :) Så madro er også vigtigt, ikke for stor fokus på ham og pas på at I ikke kommer ind i en rutine, hvor han som belønning for at have afvist noget, får tilbudt noget andet og for ham mere lækkert.

Det er helt fint, at han tilbydes andet, så han ikke går sulten i seng, men det skal ikke være i direkte forlængelse af aftensmaden - det skal være en godnatgrød inden sengetid, som en del af putteritualet.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Du skal også se på hans indtag over hele dagen og sikre dig at han via kostsammensætningen dagen igennem får lidt fra alle fødevaregrupper. Ser du kun på et enkelt måltid, så bliver det hurtigt meget ensformigt, så prøv at tilbyde ham gryn, brød, kød, fisk, grøntsager, frugt, surmælksprodukter osv. hele dagen igennem, 7 dage om ugen, så han set over længere tid får variation.

Suppler ham evt. med en multivitaminpille, så du på den måde sikre hans indtag lidt bedre. Knæk den i kvarte, så han ikke får den galt i halsen.

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleudslæt

Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.

Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...

Læs mere i Babylex

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Jeg havde i en periode lidt problemer med at amme og var egentlig ved at smide håndklædet i ringen, men Helen sagde de rigtig ting som gjorde at jeg fortsatte og det er jeg rigtig glad for i dag ...

Camilla Martin


Annonce