Svar: Vil ikke spise almindelig mad
Kære Katrine
Det er enormt frustrerende at have børn som ikke vil spise, det virker nogle gange næsten provokerende, når barnet lukker munden, skubber tallerkenen væk, drejer hovedet - især hvis man har stået og lavet retter, som man synes er både velsmagende og lækre. Det kan få enhver mor til at føle sig magtesløs og ked af det og jeg kan godt forstå du synes det er svært.
Det er vigtigt at du nu skærer ned for flaskerne, så dine børn kun får 3 flasker dagligt og for at sikre bedst mulig plads til både skemad og mælk, vil jeg befale dig at du giver dem de tre flasker inden middagslur, aften og sen aften.
Derudover vil jeg anbefale dig at du giver dem både hjemmelavet og færdiglavet mad, samt mad i hånden og mad der skal tygges, samt mad med ske. Det er netop vigtigt at de får variation og det er super fint at de gerne vil smage og spiser 4-5 skefulde, derefter kan de så få små hapsere, som skal tygges og større stykker de selv kan gnave. Du er altså nødt til at variere hvert måltid lidt, så de netop får lidt forskelligt.
En plan for dagen ser således du:
Morgen 7.30: Grød, det kan være alle former for grød, gerne de grovere grødtyper som havregrød, flerkornsgrød, øllebrød - du kan også prøve at købe mysligrød eller lignende, som fås som færdige grødprodukter til babyer. Det vigtigste lige nu er at de begynder at spise, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt og bær i hånden, - det kan være en appelsinbåd eller et stort jordbær som de får lov ti at sidde og sutte på, suppleres gerne med lidt frugtmos (hjemmelavet eller frugtmos fra glas, køber du mosen, så vælg f.eks. et produkt som også indeholder fuldkorn.
Formiddagslur
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som sildepostej, tunsalat, rognguf, makrel eller lignende. Suppleres ...
... derudover med lidt godt kogte pastaskruer, en kartoffelbåd, små stykker frikadelle eller lignende rester fra aftensmaden og kan derudover også suppleres med grøntsagsmos fra glas, så de får lidt ekstra. Vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca 13.30
Eftermiddag 16: En portion tykmælk med revne æbler, rugbrødsdrys, frisk frugt i hånden at sutte på, ½ bolle med smør, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, sovs, grøntsager af forskellig slags. Altså helt almindelig børnevenlig mad, igen skal der være mos og mad i stykker - frikadelle kan gives i stykker og kartofler moses med sovs. De tilbydes noget i hånden at gnave i og får også små hapsere i munden, som du giver dem med fingrene. Vand af kop.
Kan evt. suppleres med en godnatgrød som en del af putteritualet.
Flaske og puttes til natten ca kl. 20
Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig. Vågner de af sig selv i løbet af natten f.eks. kl. 02, kan du også vælge at give flasken der i stedet for sen aften.
Jeg ved godt at når jeg sender en dagsplan som denne så ser det fuldstændig uoverskueligt ud og du tænker "hvordan skal jeg få dem til at spise alt det?" og det skal du heller ikke. Det er et spørgsmål om at de skal have lidt af alt og at variationen er vigtig. Så når du giver dem f.eks. 4 skefulde mos og de så afviser det, så skal du kunne tilbyde dem noget brød i hapsere i stedet for, når de så afviser det, så får de i stedet et jordbær at sidde med eller en pastaskrue at gumle på. Så et måltid består altså ikke kun af en del, men af lidt forskelligt og det er ikke meget de skal spise, bare lidt af hvert, så er det super godt :)
Og så skal du holde fast i at de faktisk vokser, trives og udvikler sig som de skal, så et eller andet må de jo få indenbords :)
Rigtig meget held og lykke og rigtig god søndag fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.