Svar: Skemad, amning,rutine og nattesøvn!
Hej med dig
Jeg kan godt høre at din søns søvn-vågen-rytme varierer meget dag for dag og det kan være helt normalt for hans alder. Det gør dog ikke hverdagen lettere og jeg tror det der er svært for dig, er at du aldrig ved hvornår han sover eller hvor længe han sover. Det betyder jo at det er svært for dig at planlægge at gøre andre ting og det i sig selv er en stressfaktor i en hverdag, hvor mange ting skal gøres ... Men det hjælper med tiden, hvis det er en trøst, tiden vil arbejde for jer stille og roligt :)
Det er en rigtig god idé at du forsøger at holde fast i nogenlunde faste spisetider og at du også holder fast i at han skal sove f.eks. 3 lure dagligt - to rigtige lure og en powernap. De dage, hvor han vågner meget tidligt, må du forsøge at amme ham, for at se om han ikke liggende tæt med dig i sengen, kan sove lidt længere, så dagen ikke starter før 'rimeligt' er og så du kan få skabt en nogenlunde rytme.
Det er rigtig godt at han er kommet igang med skemaden og du må gerne give ham 2-3 skemåltider dagligt. Det vil være rigtig fint at give ham morgenmad, frokost og aftensmad og han bør som udgangspunkt have en rytme, hvor han starter med at få skemad, når han vågner og har sovet - og så bliver han ammet inden han skal sove igen.
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen: Ammes og sover videre
Morgen: Grød, evt. med frugtmos, vand af kop
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost: Grød eller grøntsagsmos, varier gerne dag for dag, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag: Ammes
Sover dagens 3. lur som ofte er en kort powernap
Aften: Grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og puttes til natten
Sen aften: Ammes rigtig godt og begynder herefter måske at kunne sove uden mælk til næste morgen tidlig. De fleste børn er dog 6 måneder inden de kan undvære mælk midt om natten - men det kan være et forsøg værd.
Det er rigtig dejligt at læse, at du prioriterer at have din dreng tæt på dig og at den fysiske kontakt og nærhed er ...
... vigtig for jer begge. Jeg forstår dog også både dit og fars behov for plads i dobbeltsengen og for at give plads til begge dele, vil jeg foreslå jer at I fjerner den ene side af tremmesengen, hvis I kan det og kobler jeres drengs seng til dobbeltsengen i den side, hvor mor sover. På den måde, vil han kunne få den fysiske kontakt han har behov for, du vil kunne lægge dine hænder over på ham, berolige ham med kærtegn - uden at du behøver stige ud af din seng og samtidig imens han ligger i sin egen seng og altså også lærer at sove uden at ligge i 'smørhullet'. Det kunne være en rigtig god løsning en overgang for jer alle.
Du har ret i at der udviklingsmæssigt også sker meget hos jer og det er også derfor at tiden vil arbejde for jer. Han har en alder nu, hvor han bliver mere pylret og kan virke lidt mere småklynkende end du tidligere har oplevet. Han vægrer sig måske overfor visse fremmede, vil helst være hos dig og er stadig også lidt pylret selvom han er på din arm.
Han begynder at kunne bruge sine motoriske færdigheder mere bevidst. Fra blot at kunne gribe omkring sit legetøj, så begynder han nu at se på legetøjet, række ud efter det, gribe det, ryste det og putte det i munden.
Han begynder også at bruge sine lyde, pludrer mere og mere varieret, øver sig med sin tunge, pludrer mere og mere i dialog og har flere og flere verbale lyde i sit repertoire.
Motorisk begynder han også at vende sig fra ryg til mave og triller også fra mave til ryg og han begynder måske at forsøge at krybe lidt hen over gulvet (ofte baglæns).
Så der sker rigtig meget lige nu og det kan godt gøre at man synes man forsøger en masse og intet rigtig virker - men det kommer. Det lyder som om at I er stille og roligt på vej :) Og ja, det kan være ganske udmærket at du f.eks. lægger dig med ham og ammer ham liggende i dobbeltsengen om dagen, som du ville gøre om natten. Det kan godt gøre at han bliver mindre tryghedssøgende om natten ... :)
Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Vådservietter baby
Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.
Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.
Overvej også, om...
Arp
Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.
Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.
Evt. arp...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.