Annonce

Annonce

Svar: Langsom grødstarter


24. maj 2010

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sara

Sundhedssstyrelsen taler om at der netop i 7-8 måneders alderen er et kritisk vindue, som man skal søge at udnytte:

"Tilvænning til skemad må ikke ske meget efter de 6 måneder, da det så kan være vanskeligt at vænne barnet til at spise en varieret kost. Fra 7 måneders alderen skal maden gradvist gøres grovere, idet der synes at være et 'kritisk vindue' i 7-8 måneders alderen, hvor barnet lettere accepterer en ny smag og konsistens, specielt tyggemad"

(Citat, anbefalinger for spædbarnets ernæring, sst. 2005).

Jeg synes derfor at du nu skal gå igang med at give din dreng skemad flere gange dagligt og også give ham mad med mere bid i, mad der smager af noget. Jo mere forskelligt du kan give ham, jo bedre er det og du må meget gerne varierer mellem købt og hjemmelavet mad, netop for at give ham så meget variation som muligt.

Der skal være helt faste rutiner omkring det at blive tilbudt mad. Han skal sidde i sin høje stol, I skal spise sammen, han skal have mad i hånden, det skal være hyggeligt og han skal så have skemad og måske også små bidder af en blød bolle, eller små bidder af en lille frikadelle eller lignende, som du giver ham med dine fingre ind i mundvigene. Ligesom han også skal have sovs, krydderier og mos - og mad i hånden, som han selv kan sidde og gumle på.

Han skal nu kun amme 4 gange dagligt og de fire amninger skal ligge aften, sen aften, tidlig morgen og inden middagslur.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at sutte på selv, tilbydes også gerne små bidder af en blød bolle med smør at gumle lidt på, vand af kop

Puttes til formiddagslur kl. 9.30-10 og sover her en times tid, skal ikke ammes inden

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller ...


Annonce

... fisk, det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur kl. ca 13, sover her måske 2 timer - måske 2½ - gå evt. en tur med ham, så han vænnes til at tage en lang lur midt på dagen.

Eftermiddag 16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Skal ikke ammes om eftermiddagen og skal heller ikke længere sove powernap.

Aften 18: Familiemad, risretter med sovs - det kan være boller i karry, ris med sur-sød-sovs eller lignende. Tilbydes laks fra ovnen, indmad af en frikadelle, - kød eller fiskedelle, får kødsovs, millionbøf eller lignende. Mad med udgangspunkt i den mad I spiser og igen - mos + noget i hånden at sidde med selv og gumle i - det kan være kogte stykker blomkål, broccoli eller måske en kartoffelbåd. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og puttes til natten ca 19.30

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig.

At sove igennem i denne alder er at kunne sove måske 6 timer uden at få mælk det vil sige f.eks. fra kl. 23 til 05. Hvis det viser sig at din dreng kan sove uden at få mælk tidlig morgen og at han så derved bedre spiser morgengrød, så er det helt fint, så kan amningen godt ligge om formiddagen. Altså efter at han har spist sin morgengrød.

To lure er normalt tilstrækkeligt i denne alder og for at det skal kunne lade sig gøre, er det naturligvis vigtigt at han ikke sover alt for tidligt hele dagen igennem - for derved bliver eftermiddagen ofte alt for lang. Mit forslag er derfor at du forsøger at putte ham lidt senere end du gør lige nu, så du får hans rytme skubbet lidt og så han bedre kan klare sig med de to lure.

Jeg håber at min plan for dagen hjælper dig videre på vej, fortsat held og lykke :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex

Peanuts og børn

Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, vindruer, popcorn, rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.

Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og stykker af rå gulerod har vist sig at udgøre en stor risiko...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce